Борисов: Tърсим африканци, за да освежаваме бизнеса в България

Обама Борисов
Обама официално подкрепи подмяната на населението в България – вкарва ни в югославски сценарий

България търси бежанци със занаят

ЕС създава фонд за Африка за Е2 млрд., ние участваме с 50 000

Ако Германия затвори границите си, ситуацията ще е неуправляема, предупреди Бойко Борисов

България търси бежанци със занаят. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес участва в срещата на върха ЕС-Африка в малтийската столица Валета.

„България би могла да предложи работа на квалифицирани бежанци. Въпреки че има висок процент безработица, в много сектори бизнесът изпитва глад за работна ръка – това са селско стопанство, строителство, шофьори на камиони. Ако се даде възможност да се изберат квалифицирани бежанци за тези браншове, бизнесът ще ги наеме“, заяви Борисов. На срещата на високо равнище, в която участва, ЕС и страните от Африка приеха План за действие за борба с безпрецедентната миграционна криза, който предвижда създаването на доверителен фонд за 1,8 млрд. евро. В него София ще участва с 50 000 евро.

Борисов коментира, че България не може насила да задържи хората, които трябва да бъдат разселени у нас от други европейски страни. Той съобщи, че имало хора, които по 6-7 пъти са задържани във вътрешността на страната и връщани обратно в бежанските центрове. Борисов за пореден път предупреди, че ако Германия затвори границите си, процесът ще стане неуправляем.

„Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизненоважно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна“, каза премиерът.

Според него Европа може да въведе Зелена карта по подобие на САЩ или друг механизъм, с който да е ясно колко хиляди годишно мигранти ще бъдат приемани и да се знае къде отиват.

„Този хаос, който е в момента, трябва да бъде прекъснат. Не е честно и към самите бежанци, защото те бягат към по-добър живот, а попадат в палатки и в друга несигурност“, заяви премиерът.

„Нямаме илюзии, че можем за една нощ да променим ситуацията. Опитваме се обаче да дадем алтернатива на хората, които си рискуват живота“, обясни и председателят на ЕС Доналд Туск.

Бойко Борисов от своя страна отново лобира Турция да получи по-голямо финансиране от Европа за задържане на бежанците на нейна територия, както и за либерализация на визовия режим между Европа и Анкара. Турските власти играят ключова роля за овладяване на бежанския поток към Европа от тяхна територия, където се намират близо 2 млн. имигранти.

Фронтекс ни помага за границата с Турция

Агенцията за защита на външните граници на ЕС „Фронтекс“ ще помага на България за защита на нейната граница с Турция. Агенцията ще направи същото и в Хърватия при гарантиране на сигурността на границата й със Сърбия.

Страните от ЕС обещаха да изпратят допълнително 320 гранични служители за подсилване на операцията „Посейдон“, която има за цел да защити гръцките морски граници с Турция. ЕС вече изпрати в Словения 182 души от общо обещаните 400 полицаи за контрол на границите от нелегалните мигранти. Това се казва в доклад на ЕК, който бе оповестен по време на видеоконферентна връзка между държавните ръководители от страните в т. нар. Западнобалкански път на мигрантите.

източник: standartnews.com

*(заглавието е на bultimes.com) 

Обама официално подкрепи подмяната на населението в България – вкарва ни в югославски сценарий

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!