Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всяка година България е подарявала по 333 млн. лв на американските тецове

енергетика

Европа да обяви за неправомерна финансовата помощ, която държавата ни дава на т.нар „американски“ централи и съответно, тази помощ да бъде възстановена.

За това ще се борят четирите национално представени работодателски организации у нас, които днес дойдоха „на крака“ за среща с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Работодателите вече са подали жалба до ЕК, в която са обяснили притесненията си, че държавата ни плаща неправомерна помощ на ТЕЦ „Марица 1“ и ТЕЦ „Марица 3“. В писмото си бизнесът напомня, че въпросната помощ е и несъвместима с европейското законодателство, тъй като няма нито една европейска директива, която да позволява държавата да оказва помощ на централи на въглища.

Според изчисленията на работодателите тази неправомерна помощ за „американските“ централи излиза около 333 млн. лева годишно. „С тази сума се натоварват сметките на българската индустрия и това води до нейната неконкурентоспособност„, обясни пред журналисти след срещата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)Васил Велев.

Той разкри, че работодателите са поискали днешния разговор, тъй като са се притеснили от прекалено бавното предвижване на въпроса им в ЕК.„Получихме изчерпателна информация за процедурите в Европейския съюз, които наистина са по-тромави“, посочи Велев.

Освен този извод работодателите са чули и препоръки от страна на ръководителя на европейското представителство у нас. Тези препоръки са предимно за това как работодателите да продължат нататък и са от правно-технически характер. „Ще ги вземем предвид, за да може да ускорим процеса и да доведем до нужния ефективен край“, се зарече шефът на АИКБ.

По думите му такъв край би било произнасянето на ЕК за неправомерността на държавната помощ към „американските“ централи и респективно възстановяване на тази помощ.
Работодателите обърнаха внимание и на факта, че подобни процедури вече е имало в Полша и Унгария и там те са завършили в полза на държавите. „Сега има и политическа стабилност у нас, което също е гарант за по-бързото предвижване на въпроса“, изтъкна още Велев.

Това, което се извършва, е едно престъпление„, коментира и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)Кирил Домусчиев. В подкрепа на думите на Велев той предупреди, че въпросните 333 млн. лева държавна помощ ще се увеличават през годинитеи ще започнат да се плащат не само от индустрията, но и от всички български граждани.

източник: news.bg
*(заглавието е на bultimes.com)

Вижте космическите заплати на шефовете на "Америка за България" - раздали си милион за 2013 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!