Щатите доставят огромни количества военна техника на "Ислямска държава"

US хъмви

Иракската армия е "оставила" богата плячка на терористите от "Ислямска държава", когато те с превзели през юни 2014 г. град Мосул - 2300 бронирани американски джипа "Хъмви".

Признанието дойде от министър-председателя Хайдер ал-Абади, който каза, че войниците просто избягали от града, оставяйки зад себе си пълни складове с оръжия и машини.

"В съчетани с предишни загуби на американско оръжие, заключението е просто: САЩ ефективно снабдява "Ислямска държава" с пособия за война, които екстремистите не биха се надявали да получат от своите закрилници", пише в коментара си "Ройтерс".

Предни загуби на иракската армия включват поне 40 танка M1A1, 74 хиляди автомата, 52 подвижни гаубици M198 и безброй амуниции. "Изгубихме доста оръжие", признава Абади.

За да помогне на страната да запълни пробойните си във военната техника, миналата година САЩ одобри продажбата на 1000 "Хъмви"-та, екипирани с броня, картечници и базуки. Преди време страната подари на Багдад 250 устойчиви на мини БТР-а, както и куп боеприпаси и др. военни материали.

В момента Щатите се готвят да превозят до Ирак 175 танка "Ейбрамс", 55 хиляди танкови снаряда, камиони и гаубици на стойност 600 милиона долара и ракети "Хелфайър" на стойност 700 милиона долара, както и 2 хиляди ракети AT-4.

Американските ракети най-вероятно ще се ползват, за да бъдат унищожени американските бронирани машини в ръцете на ИД. Освен това САЩ вече провежда въздушни операции, в които да унищожава заграбените от терористите оръжия.

"Това е сюрреална ситуация, в която американско оръжие бива изпращано в Ирак, за да унищожава американско оръжие, което преди е било изпратено в Ирак. Ако някога бъде написано продължение на "Параграф 22", това ще бъде сюжетът", пишат от "Ройтерс".

Освен това от 2003 до 2011 г. САЩ са похарчили 25 милиарда долара, за да обучават иракски сили за сигурност, като в момента около 3 хиляди американски военни обучават своите колеги в Ирак, за които ще бъдат дадени още 1,2 милиарда долара.

"Резултатът от тези инвестиции? Иракската армия имаше 30 000 войници в Мосул, които просто избягаха при вида на 1000 бойци на "Ислямска държава". Същото стана преди няколко седмици в Рамади, където 10 000 иракски войници, прекършвайки се по-бързо от кашон на дъжд, избягаха пред заплахата от 400 терористи. Като оставиха още оръжия зад себе си", посочва коментарът на изданието.

"Сега САЩ иска да достави още военна стока на Багдад, за да се бие с ИД, но не съм чул много хора да се сещат, още повече да обсъждат, опасността от подобно действие. Откъде да знаем, че оръжията ще се ползват правилно? Как можем да сме сигурни, че оръжие, доставено на страна с дисфункционално, правителство ще доведе до нещо добро в Ирак или в друг пограничен район", заявява Крис Койн, професор по икономика в университета "Джордж Мейсън".

Доклад на Съвета за сигурност на САЩ твърди, че ИД имат запас от ръчно огнестрелно оръжие, амуниции и машини, за да воюват още поне 2 години в Сирия и Ирак. И това в случай, че правителството в Багдад не продължи да дава оръжия в ръцете на джихадистите през следващите години. /http://www.vestnikzora.com/index.php/focus/3940--q-q

Да не забравяме: САЩ наложиха комунизма на света

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Как САЩ създадоха КОМУНИЗМА - или за участието на капиталистите в революциите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!