Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ирански военен: САЩ доставят оръжие на „Ислямска държава”. Американски самолети кацат и излизат от летища на групировката - „Ислямска държава” взриви банка в Афганистан

„Ислямска държава”

САЩ снабдяват ислямистите от „Ислямска държава” с оръжие, пари и хранителни продукти. Това заяви началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал майор Хасан Фирузабади, съобщава ТАСС.

„Получихме информация, че американски самолети кацат и излизат от контролирани от „Ислямска държава” летища. САЩ не трябва да доставят оръжие, пари и хранителни продукти на групировката, а след това да се извиняват, че те са го направили уж по грешка.

Американците твърдят, че искат да се противопоставят на „Ислямска държава”. Но ние виждаме друго – те провеждат наблюдение и разузнаване”, твърди генералът.

По думите му, „в най-скоро време яростна вълна от тероризъм ще залее САЩ и Европа”. „Надяваме се, че американското и британското правителство ще се борят против „Ислямска държава” в името на своите народи”, отбелязва иранският военен в интервю за местни медии. /blitz.bg/

„Ислямска държава” взриви банка в Афганистан

Най-малко 33 души са загинали и 105 са ранени, след като терорист-камикадзе се взриви в град в Афганистан. Мотоциклет, миниран с експлозиви, бе взривен в близост до военни и мирни граждани пред банка в Джалалабад. Хората са чакали да си получат заплатите, когато адската машина е избухнала. Силата на взривната вълна е успяла да изпочупи стъклата на няколко бизнес сгради и автомобили. Прозорците са изпочупени в радиус от няколко километра.

„Ислямска държава” пое отговорност за атентата, съобщи президентът на Афганистан Ашраф Гани. „Кой пое отговорност за ужасната атака днес? Талибаните не поеха отговорност за атаката, „Ислямска държава” пое отговорност за атаката”, каза той.

Афганистански войник разказа, докато получаваше медицинска помощ, че е отишъл в банката, за да си вземе заплатата и е бил наблизо, когато взривът е избухнал. „Мотоциклетист дойде. Мисля, че го управляваше мъж. Той вкара мотора насред тълпата и го взриви. Чух две експлозии и след това не помня нищо”, каза той. В близост до мястото на атентата е била открита втора бомба, която не е избухнала, съобщиха от полицията. /blitz.bg/