Следвайте "Буднаера" в Телеграм

US-политолог: Не Русия, а агресивната политика на САЩ разцепи Европа - Меркел и Оланд в паника летели към Минск, за да гасят разпалваната от Вашингтон война

Стивън Коен

Разколът в ЕС, приписван на Русия от нейните действия в Украйна, можеше и да ги няма, ако САЩ бяха се отказали от агресивната кампания против Москва. Твърдението е на професора от Принстънския университет Стивън Коен.

Коен обръща внимание на заглавия в американски медии, посветени на срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента на Русия Владимир Путин в Москва. Вестник The New York Times, традиционно отразяващ позицията на американския елит, излиза със заглавие: „Размахвайки банкноти, Владимир Путин внася разкол в ЕС, опитвайки се да постигне отмяна на санкциите”.

„Днес NYT пусна три материала (три!) за преговорите между Гърция и Русия, след това излезе редакционна статия, в която Атина я предупреждават да се пази от Русия и да не приема от Москва никакви финансови помощи. У читателя възниква логичен въпрос: откъде у Русия ще има пари, ако по версията на същите медии нейната икономика е „разкъсана на парчета”, а санкциите на Запада са имали успех. NYT сама си противоречи” – констатира американският политолог.

Гърция и Кипър имат много тесни културни връзки с Русия, отбелязва професор Коен, но основен мотив за срещата на държавните глави все пак е икономиката – страните от европейския юг се намират в криза и се нуждаят от помощ. Една от причините за тази криза са саморазрушителните санкции, които Западът въведе по отношение на Русия. Именно това е проблемът, който би следвало да вълнува американските елити много повече, отколкото умозрителните заключения за „сценариите” на Москва по разкола в Европа.

„Американските медии следва да си зададат въпрос: не е ли политиката на САЩ по отношение на Русия заради украинската криза истинската причина за разногласията вътре в Европа. Действията на САЩ разцепиха ЕС и именно затова германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в паника полетяха към Минск. Политиката на Вашингтон водеше към война и беше необходимо да се направи всичко възможно, за да се спре огънят” – е категоричен политологът.

Според професор Коен, много от изявленията на депутатите в американския конгрес, НАТО или медиите, транслиращи позицията на управляващите кръгове, не се основават на факти, а са частни мнения на хора, стремящи се „да влязат на барикадите” на Минските споразумения и да задълбочат конфликта в Украйна./БЛИЦ/

Шефът на Raiffeisenbank: САЩ ще се борят с Русия до последния европеец

САЩ: Трябва ни трета световна война, за да излезем от кризата!

Служител в АНС: Заради огромния си дълг, САЩ тласка Европа към война с Русия

САЩ са разпалили 201 от 248-те военни конфликта след края на ВСВ
American Journal of Public Health
публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес...

Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни

Как САЩ създадоха КОМУНИЗМА - или за участието на капиталистите в революциите

Да не забравяме: Без САЩ комунизма нямаше да се роди

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!