Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни

39-ият американски президент разкритикува остро външната политика на САЩ и Барак Обама

Джими Картър

В своето последно интервю Картър заяви, че САЩ заслужено е получила образът, според който държавата „разпалва въоръжени конфликти практически по всякакъв повод”.

Джими Картър за пореден път разкритикува агресорската външна политика, която САЩ води.

„Можете да погледнете хронологията: след края на Втората световна война до днес САЩ практически са били постоянно във война някъде. Има около 30 държави, с които ние сме предизвикали въоръжен конфликт“, заяви пред изданието „Салон” бившият президент на Съединените щати.

Картър припомни и лицемерното изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се атакува и нахлуе в чужда държава през 21в. е неприемливо. Интервюиращия журналист запитал бившия президент не е ли това същото, което САЩ направиха с Ирак, например.

„Напълно вярно, отговорил Картър. Ние направихме това. И през цялото време правим това. За съжаление, такъв е Вашингтон. И това продължава вече много години”, отговорил Джими Картър.

Картър не е просто критик на Барак Обама и неговата администрация. Още през своето управление и до днес бившия президент се отличи с опитите си да води по-мирна външна политика, да ограничи намесата на САЩ в делата на суверенни държави, обяви се в защита на човешките права и против военните намеси.

Неотдавна Картър отправи остри критики към Обама след разкритията за незаконното подслушване и следене на американски и чужди граждани, провеждано от американските тайни служби и действията на САЩ в Близкия Изток, които според него разрушават възможностите за установяване на мир и прекратяване на кръвопролитията в региона.

Картър сравни ситуацията в Крим със Съветската офанзива в Афганистан по времето на неговия мандат.

Според бившия президент ситуацията и непрекия сблъсък между САЩ и Русия са идентични, припомняйки и признавайки факта, че по това време неговата администрация е подпомагала бойците на Ал Кайда, водени от саудитеца превърнал се във „терорист номер едно“ в последствие – Осама бин Ладен в борбата им срещу съветските военни сили. /alterinformation.wordpress.com

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!