Наистина ли САЩ доставят оръжие на „Ислямска Държава“ без да искат?

Подобни инциденти бяха разкрити и преди, но САЩ твърди, че оръжията са попаднали в ръцете на джихадистите погрешно

U.S. General: “We Helped Build ISIS” – Islamic State Obtained Weapons from U.S. Consulate in Benghazi, Libya

Държавната медия в Иран информира, че американски военни самолети за пореден път са хвърлили оръжия в зони, контролирани от „Ислямска Държава“.Иракски доброволци, биещи се срещу ИД в Ятриб и Балад в Ирак също потвърждават за доставеното оръжие, което е било хвърлено над териториите, завладяни и контролирани от джихадистите и са попаднали в техните ръце, неволно или не.

Иракската държава твърди, че има напредък в опитите си да освободи тези територии от терористичната организация.

През Октомври в разгара на жестоките боеве, водещи се на 20 часа път от София в пограничния между Сирия и Турция град Кобани САЩ доставиха по въздух оръжия, които по-късно се оказаха в ръцете на терористите от „Ислямска Държава“, които воюват срещу кюрдите. През Ноември иракското разузнаване обвини САЩ, че подобни случаи не са единични.

„Източници на иракското разузнаване потвърждават, че военни самолети на САЩ са хвърлили няколко пъти оръжия на ИД, за да саботират опитите на Иракската армия, специалните подразделения и доброволческите групи“, пише в доклад на разузнаването на Ирак.

„Важно е да се отчете, че САЩ праща оръжия на тези, подкрепяни от Пентагона и това е индикация, че САЩ играе важна роля във въоръжаването на ИД“, допълват още анализаторите на разузнаването.

Базираната в Лондон  Conflict Armament Research по-рано установи, че бойците на „Ислямска Държава“ имат „значителни количества“ оръжия от типа на автомати М16, които дори са маркирани “property of the US government.” („Собственост на американското правителство“).

През Юни Арън Клайн , автор в WorldNetDaily публикува резултатите от свое разследване, според което през 2012 година американски военни инструктори са обучавали в Йордания членове на терористичната организация. Информацията идва от официални лица в Йордания.

САЩ не признават, че са въоръжавали или обучавали джихадистите от „Ислямска Държава“, но все пак ген. Мартин Демпси, главнокомандващ американските въоръжени сили, призна, че съюзниците на САЩ обучават и въоръжават терористите, визирайки държави като Саудитска Арабия – ключов съюзник на САЩ в региона на Близкия Изток.

„Убеден съм, че в много случаи сме оказвали помощ на някои грешни хора, както и грешни елементи от Сирийската свободна армия“, заяви ген. Макарни от въоръжените сили на САЩ пред „Фокс Нюз“ през Септември.

Същевременно САЩ оправдават обучаването и въоръжаването за десетки милиарди, предоставяно на наемниците в Сирия като помощ, която те оказват само и единствено на „умерените“, но всъщност дори да беше така, голяма част от „умерените бунтовници“ са или в примирие с екстремистите, или в най-добрия случай просто гравитират около тях.

 ЦРУ доставяше оръжие на групировки, свързани с Ал Кайда в Сирия от поне 2012 година насам. Факт, който не скриха дори издания като „Ню Йорк Таймс“.

Доставките са осъществени чрез над 160 военни полета с военни самолети на Йордания, Саудитска Арабия и Катар до летище Есенбога в Турция, която е основна транзитна зона за доставки на оръжие и помощи за всички наемници в Сирия, както и обучаването им и прекарването им в съседна Сирия. /alterinformation.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!