Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Философът Андон Михайлов: Преходът в България се оказа една грандиозна политическа и икономическа измама!

Бандата ченгета от ДС се е превърнала в холдинг от „брокери патриоти”, които реализират тарикатските схеми на ограбване


diagnosa.net

Андон Михайлов е завършил философия в СУ. Работил е в БНТ. От около 15 години обаче живее в Холандия. Това не му пречи да следи непрекъснато ставащото у нас с критичен поглед на учен, на анализатор, на прагматик, както самият той се определя, и на... създател на голяма интернет платформа за реформи в България.

Наскоро излезе и книгата му „Българският преход: обяснението и спасението”, която светкавично се превърна в бестселър. През краткото време на поредната му визита в родината "ШОУ" успя да се свърже с Андон Михайлов и да поговори за най-злободневното в българския политически и икономически живот през последните 26 години.

- Г-н Михайлов, вие изследвате т.нар. преход в България и дори написахте специална книга за него – като философия, същност, методи и резултати /антирезултати/. Първият ми въпрос може би отпраща към равносметката, но рискувам да ви го задам още в началото на нашия разговор: и така, какво трябваше да даде, но не даде и все още не е дал, преходът на хората в България. И каква е страната след тези близо 26 години лутания?
- Преходът трябваше да даде демокрация, политически плурализъм, пазарно стопанство. Докато днес в България е налице формална политическа демокрация.

Липсват автентични партии, действително управлявани от членската им маса. Решенията винаги са били взимани в изключително тесен кръг от няколко десетки души и са били узаконявани в парламента от послушните им партии.

Преходът ни наистина е уникален. За пръв път в световната история се случва един народ доброволно да предаде имуществото си, спестяванията и печалбите си в ръцете на един малоброен елит!

- Повечето българи днес се чувстват измамени. Вярата им в по-доброто бъдеще беше стъпкана, положението с материалните дивиденти също не е по-розово...
- Преходът е грандиозна политическа и икономическа измама! Наследството от социализма, основни фондове на стойност близо 150 млрд. долара, заводи, цехове, складове, курорти...,

бяха прехвърлени в ръцете на около 300 фамилии

всички те свързани по линия на БКП и ДС!

По време на прехода бяха пуснати тарикатски схеми в различни отрасли на икономиката, чрез които се източват печалбите от вътрешното потребление в сметките на няколко десетки олигарси и фирми.

Годишно суми на стойност около 5-6 млрд. долара /включително и вноските по заемите!/, равняващи се на около една трета от държавния бюджет, отиват в сметките на няколко десетки български и чуждестранни фирми. По-голямата част от тези пари после се изнасят легално или нелегално в чужбина.

Днес в България е изградена олигархична икономика. Седем милиона българи нямат почти никакви спестявания. Седем милиона българи са с нисък стандарт на живот заради крайно ниските си заплати и пенсии. Това автоматически означава свито вътрешно потребление, свито производство и съответно – много безработни.

- Има ли още причини за ниския стандарт на българите?
- Да – банковите фалити през 90-те години. Понеже няма известна статистика за онези времена, можем да предположим, че едно средностатистическо четиричленно семейство е разполагало максимум с 5000 лв. - тоест, за 45 години комунизъм те са спестили 500 долара, или по 125 долара на човек.

След 7 години банкиране на „отговорните другари и сие” в началото на 1997 г. курсът на долара е станал 1 към 1770 лв.! Четирите хиляди лева на обикновеното българско семейство в началото на прехода са станали едва ... 2,82 лв.! Къде са другите 497, 20 долара, пита се в задачата?

В джобовете на елита, занимаващ се по това време с политика и бизнес. Той обаче няма да ги върне никога! Удобните закони по това време са разрешавали кредити само в левове. Теглиш примерно един милион лева и купуваш 25 000 долара при курс 1 към 40. След фалита на банките трябва да върнеш само 333 долара при курс 1 към 1700! Така в периода 1990-1997 г. няколко десетки души, преимуществено от БКП-БСП и ДС, успяват да източат към 350 млрд. тогавашни лева през удобно създадената за целта тогава система. Експерти смятат, че сумите се равняват на три тогавашни годишни бюджета на държавата, или на целия БВП за една година!

Сумата от 100 млрд. долара, отклонена от държавната хазна за 25 години преход в джобовете на малоброен елит от „отговорни другари и сие”, не е никак пресилена. С тези пари елитът и обкръжението му живеят в приятен лукс, а обикновените граждани тънат в мизерия. Ако парите бяха влезли в хазната, пенсиите, заплатите и помощите щяха да бъдат вероятно два пъти по-големи.

- Кои са според вас кукловодите на този пъклен план? Досега го наричаха „сценарий”, но това ми звучи твърде „артистично” и беззъбо.
- Случайни работи в една икономика няма. За да се промени икономиката, някой трябва да е приел конкретни закони. Така е и в законодателството. В икономиката и законодателството винаги има план. Зад него стоят заинтересовани среди и личности. Ако обаче няма никакъв явен национален план, значи има таен!

- И неговите автори са...?
- Луканов, Лилов, Младенов. Те, като основни „стратези” от ЦК на БКП, са написали и пуснали в ход сценария на прехода, оправдавайки действията си с „незрелостта” на нацията и необходимостта „отговорни другари” да се погрижат имуществото и управлението на страната да не попаднат в ръцете на враговете. Тоест, бизнес кръгове и разузнавателни централи от близки и далечни страни. Тяхната цел била да сринат родната икономика, земеделие и туризъм, за да не им бъдем конкуренти /!/ и да заробят обикновените български граждани с ниски заплати.

Вероятно Луканов, Лилов и Младенов са вярвали донякъде в тези „патриотични” лакърдии, но резултатът от плана им е: разгром на българската икономика и голяма мизерия на възрастните поколения.

- Този план на стратезите, както ги наричате, се изпълни благодарение на...?

- Основно – на предания отряд на Държавна сигурност, естествено.

ДС просто изпълни идеологическата поръчка на последното политбюро на ЦК на БКП.

За 45 години „народна власт” ДС беше успяла да инфилтрира свои агенти в абсолютно всички цивилни учреждения в страната. По официални данни към края на 80-те години ДС има около 61 000 агенти, тоест – по около един на всеки 130 души българи!

Но не бива да се говори за цялата ДС, тъй като в нея и в МВР са работили общо към 65 000 души. Толкова не могат да участват в сценария. Затова трябва да се говори за една банда от ДС. В нейни ръце преминава „наследството на комунизма”. Край БКП, станала набързо БСП, се създават многобройно обръчи от фирми на бивши агенти и доносници, които ударно се занимават с „източващ” бизнес.

В крайна сметка групата на бившите ченгета от ДС се превръща в „брокер” на политическия, бизнес- и криминалния елит.

Те помагат на всички и очакват при необходимост да им бъдат върнати услугите. Междувременно са помогнали да бъдат върнати на работа в държавните учреждения стотици бивши служители на ДС. Те също започват да играят в техния отбор като помощник-брокери. Силата им не се основава толкова на досиетата от старо време, колкото на огромния списък от клиенти и кадри, обвързани в играта на получаване и извършване на всякакви услуги.

Основният принцип е: искаш, плащаш, получаваш, но и даваш при поискване. И мълчиш!

В прав текст казано: България днес е в ръцете на няколко бизнес- и политически кланове, произлезли от ДС. И по-специално на онези, които са отмъкнали досиетата. С тяхна помощ те „бабуват” при раждането на опозицията. На прословутата Кръгла маса от 1990 г. почти всички са агенти на ДС. Всъщност всички парламентарно представени партии по време на прехода са били изцяло или частично под влияние на тези кукловоди от ДС. Малките партии в парламента до една са техни проекти. Чрез тях раздробяват политическото пространство и поставят в пат българското общество. Никой няма полезен ход в тази ситуация.

- Струва ми се, че през последните години е настъпило „разделение по отрасли” в тази банда или група на ДС брокери, както я наричате. Кои са основните направления, по които ограбват България?
- За 25 години групата на „брокерите патриоти” от ДС се превърна в холдинг. От десетина души, държащи ценни микрофилми и досиета, тя набъбна до няколко десетки души, все бивши служители на ДС, полковници и генерали от запаса, профилирани в различни направления. Някои извършват услуги в митниците и граничния контрол, други в банковия сектор, трети – в съда и прокуратурата... При важна поръчка работят всички заедно – така беше например през 2013 г.

От всички групи в холдинга на „брокерите” най-опасна е групата на „дедесарите”. От 2000 г. насам тя се занимава с източване на ДДС чрез кухи фирми, най-често регистрирани на роми или социално слаби хора. В схемите са замесени винаги местен данъчен инспектор и местен офицер от РУ на МВР или пък прокурор. На тях заедно с „бушоните”, които кешират физически парите, се дават по 10 процента от присвояваните суми, а лъвския пай прибират „брокерите”.

Във всички по-големи градове те са създали структури, понякога ги спират, за да обновят кухите фирми, после отново ги продължават. Според различни изчисления тази група успява да изтегли между половин и един млрд. лв. годишно! Парите се обръщат във валута и се изнасят нелегално в чужбина. Част от тях се връщат обратно в България чрез офшорни фирми, инвестиращи най-вече в строителство по курортите.

- Според официалната статистика на БНБ липсват данни за около 8 млрд. лв. Каква „черна дупка” ги е засмукала?
- Да, тези пари наистина са отпечатани, но ги няма в банковите сметки на хората и във фирмите. Част от тях наистина циркулират на пазара под формата на стокообмен – вероятно към 3 млрд. лв. Другата част от тях пък са в т.нар. буркан банк – хората винаги държат настрана по някой лев, най-вече хората от малките градове и селата. Става дума за не повече от един млрд. лв.

Един милиард лева са скътали настрана за сладък живот бизнесмени, ъндърграунд герои, държавни и общински служители –

изобщо хора, които не смеят да обявят доходите си, получени по честен или нечестен начин. Общо 5 млрд. лв.

Останалите 3 млрд. лв.? Държат ги шепа олигарси и крими-лордове. От тях поне един млрд. лв. кеш държат „дедесарите”. Именно огромните кеш пари ги правят изключително опасни. С тях те дирижират по един невидим начин политическия, икономическия и медийния живот в България в услуга на своето съсловие и правят всичко възможно да поддържат установеното статукво.

От дистанция те кадруват в институциите, от дистанция затварят определени врати в политиката, бизнеса, медиите и отварят други, подготвят коридори, по които заблудени политици, държавници журналисти, доброволно вървят и накрая стигат „сами”, без чужда помощ, до предварително нагласения резултат. Ако някои се противят на подготвения коридор, ги пращат в девета глуха, отново дистанционно.

За момента това се счита за по-удачно от физическото отстраняване на „пречката”. В случай на крайна нужда „дедесарите” могат да организират и крупен национален комплот чрез някоя партия с участието на хиляди хора. Без тези хора да знаят в какъв филм точно участват.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА, blitz.bg

Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?

Без САЩ комунизма нямаше да се роди

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Корпоратокрация? Това е глобалната империя на световната комунистическа върхушка

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!