Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изтезания парализират китайски Фалун Гонг адвокат

Уанг Йонгханг (Wang Yonghang)
Уанг Йонгханг (Wang Yonghang), китайски адвокат по човешките права, е парализиран след като е бил жестоко измъчван в затвора, където е от 2009 г. насам (New Tang Dynasty Television)

Уанг Йонгханг (Wang Yonghang), носител на наградата "Десетте най-добри адвокати за човешки права" на Китайската асоциация за адвокати по човешките права, се парализира от кръста надолу, в резултат на продължителни изтезания в китайски затвор, писа адвокатът по човешки права Танг Джитиан (Тang Jitian) в пост на популярната китайска социална мрежа Weixin.

"Уанг Йонгханг, който сега е на 42 години, е преследван от юни 2009 г., откакто защитава Конг Ришу (Cong Rixu) в съда, като тайната заповед за неговото преследване идва лично от Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), бивш шеф на Комитета по политически и законодателни въпроси", пише Танг.

"Уанг бе тайно осъден на 7 години затвор през ноември (2009 г.). От жестокото преследване той никога не се възстанови напълно от раната на крака си", посочва Танг. "В продължение на пет години вода, кръв и гной не спираха да текат от раната му. Сега той има симптоми на туберкулоза и е парализан от кръста надолу."

Адвокат Уанг стана известен в Китай със своята защита на практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, която китайският режим преследва от 1999 г. насам.

В момента Уанг е в затвор No. 1 в Шенянг (Shenyang) в североизточната китайска провинция Ляонинг (Liaoning), където е от месец април 2010 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!