Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гу Чинг-ер, Epoch Times

Адвокати в защита на Фалун Гонг: Уанг Йонгханг

Уанг Йонгханг (Wang Yonghang) е адвокат от Далиан, който многократно е защитавал преследвани Фалун Гонг практикуващи. През 2009 г. Уанг е незаконно осъден на седем години затвор от Китайската комунистическа партия (ККП) и е задържан в Затвор No.1 в Шенянг (Shenyang)...


Източници казват, че на 4 юли 2009 г., Джоу Йонгканг, ръководител на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) към Политбюро на ККП, лично е наредил ареста на адвоката.

Адвокат Уанг, преди затварянето му
Адвокат Уанг, преди затварянето му. (Снимката е предоставена от източник в Китай)

През май 2012 г. стана известно, че Уанг е бил подложен на дългосрочно преследване и изтезание. В момента той е в критично състояние, страда от пневмония, конгестия на гърдите и натрупване на течност в коремната област. Сега парализиран от кръста надолу, той е дори твърде слаб, за да може да говори.

Според доклад, публикуван от Chinese Human Rights Defenders, съпругата на Уанг казва, че той е бил прехвърлен от затвор № 18 в затвор № 1 и е в отчаяна нужда от професионални медицински грижи.

Нейните искания да види съпруга си са били отказани много пъти и на двамата им е било забранено да се виждат през последните три години. Местното бюро по сигурността дори я заплашва, че не й е позволено да разкрива информация за състоянието на съпруга си, и когато тя излиза навън, хора постоянно я следят.

Затворническите власти не го освобождават, нито поемат отговорност за състоянието му, но твърдят пред външния свят, че е третиран много добре, като междувременно продължават с честите брутални наказания.


За Уанг Йонгханг

Уанг Йонгханг публикува седем статии и отворени писма до най-висшите съдебни органи в Китай на страниците на Epoch Times (​​Epoch Times). През 2008 г. той публикува отворено писмо до Ху и Уен, като посочи, че е против закона и Конституцията да се обвинява Фалун Гонг в престъпления, въз основа на член 300 от Наказателния кодекс на Народна Република Китай.
 
Той предлага правна помощ на практикуващите Фалун Гонг и на 16 юни 2009 г. защитава Фалун Гонг практикуващия Конг Ришу (Cong Rixu) от град Далиан (Dalian ) като предлага подсъдимият да бъде признат за невинен. Неговият смел и праведен акт раздразва китайските власти. Впоследствие над 20 полицаи го отвеждат тайно от дома му в центъра за задържане в Далиан.
 
От побоя там Уанг Йонгханг претърпява фрактура на десния крак, което го прави инвалид за цял живот и хваща белодробна инфекция, която остава нелекувана по време на трите му години в ареста. В затвора, той е бил подложен на насилствено хранене и мъчения заради опита му да спре други затворници да не нанасят побой на практикуващите Фалун Гонг.
 
На 4 февруари, 2010 г. Уанг е незаконно осъден на седем години лишаване от свобода и задържан в затвор № 1 в Шенянг. Вечерта на 11 октомври 2010 е бил пребит от няколко затворници по нареждане на охраната на затвора, причинявайки му сериозни повреди. След това е бил затворен в затворническа килия за по-нататъшен тормоз, което го превръща във физическа и психическа руина. През май 2012 г. стана известно, че е в критично състояние, след като е бил жестоко изтезаван почти до смърт.
 
Настоящите събития предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в Китай, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.
 
Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!