Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германска рок група възпя генерал Христо Луков

генерал Христо Луков

Германската патриотична рок група Libertin възпя българският герой генерал Христо Луков в едноименна песен. Тя е част от новият албум на бандата – „Wenn Worte ihren Sinn verlieren“ („Когато думите изгубят своя смисъл“). В последните два куплета на песента, германците дори пеят на български.

Музикантите са впечатлени от личността на генерал Луков – герой от войните, спасил Кюстендил от сръбска окупация, станал министър на войната, а след пенсионирането си – водач на родолюбивата организация Съюз на българските национални легиони. На генералът принадлежът думите: „България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси“. За това и пада убит от ръката на комунистически терористи – застрелян подло в гръб, пред очите на 9 годишната му дъщеря.

В памет на героят, всеки февруари от 2003 г. насам, Български национален съюз организира траурно факелно шествие, станало известно като Луковмарш. То се посещава и от много европейски патриоти, включително и гости от Германия. Явно така личността на генерал Луков е станала толкова популярна сред немските националисти, че една германска група да го възпее. /nreporter.info/

Защо бе убит генерал Христо Луков?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!