Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската експанзия и безсилието на Запада

Изненадващо е гробното мълчание на европейците и американците пред лицето на продължаващата ескалация на агресията на Китай в източната част на Тихия океан, особено като се има предвид изключителната активност на НАТО в Украйна и Близкия Изток. Какви са причините?

По отношение на ЕС може да се предположи пълното неразбиране на проблема. В края на краищата, ние говорим за доста далечен географски район, което почти не се отразява на европейските интереси, въпреки че това не е така. Друго нещо са Съединените щати, които винаги са считали тази област за много важна и са я включили в сферата на външнополитическите си интереси.

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

"Великата Измама": Как да се финансира комунизма, докато се имитира противопоставяне

Имайте предвид, че по време на украинската криза Путин действа решително и твърдо. Разбира се, икономическите санкции оказаха своя ефект, но остава чувството, че алиансът е заплашил с пряка военна намеса, предотвратявайки по-решителна подкрепа за исканията на сепаратистите от страна на Русия.

Нищо подобно не се случва в Далечния изток. Китайското ръководство предявява претенции към „тяхното море“ и постоянно провокира инциденти със съседните страни (Виетнам и Филипините), които доведоха до многобройни жертви.

Нито една от медиите не съобщи, че на 6 юни постоянният представител на Виетнам в генералния секретарият на ООН предаде чрез Генералния секретар дипломатическа нота до Министерството на външните работи на Китай. В тази нота се протестира срещу продължаването на незаконните дейности на Китай, който монтира нефтената платформа Haiyang Shiyou-981 във водите на Южнокитайско море, за което претендира и Виетнам.

Освен това нотата гласи, че „Китайската петролна платформа заедно с ескортиращите кораби е брутално и трайно нарушение на суверенните права на Виетнам; нарушава се изключителната юрисдикция на икономическа зона на Виетнам и континенталния шелф, както е била дефинирана в Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право през 1982 година.

В допълнение, действията на Китай са в противоречие с договора, подписан от Китай за подялбата на морската територия и с договора между Виетнам и Китай за основните принципи, които да се следват при решаването на спорове по отношение на морските води. Поведение на Китай сериозно подкопава политическото доверие между двете страни“.

Виетнамците подчертават необходимостта да „предприемат всички необходими усилия за диалог с Китай на всички нива и по различни начини. Виетнам настоява Китай незабавно да преустанови действията си, с които се нарушават суверенните права на Виетнам“.

Независимо от това Китай продължава своите враждебни действия чрез изпращане на нови военни, патрулни и транспортни кораби, лодки със съоръжения за стартиране на ракети и бойни самолети. В допълнение, китайските кораби потопиха рибарска лодка с десет рибари на борда и стреляха по виетнамски патрулен катер в териториалните води на Виетнам.

Добре е да се попита какво щеше да се случи, ако подобни действия се случваха в Украйна. Може би Обама щеше да повиши глас и веднага да подкрепи милиардера олигарх Порошенко, който спечели последните избори.

Нека сега да видим какво се случва на север. Не се забелязва протестът на Япония за островите Сенкаку да е отекнал в международните организации. Само в нота на американската администрация се казва, че „Китай превишава своите пълномощия“.

Междувременно, Пекин безстрастно продължава своята необявена експанзия. Японският премиер Шиндзо Абе се опитва да намери подкрепа в Европа. Наскоро той бе на посещение в Рим, където се срещна с Матео Ренци, след което бе разпространено официално комюнике, в което се говори за „значението на поддържането на регионалния мир, сигурност и стабилност, за разрешаването на спорове по мирен път, чрез диалог и преговори между страните, в съответствие с принципите на международното право“.

Но това не е достатъчно, а и в други европейски столици Aбе не успя да постигне по-добри резултати. Япония, Северна Корея, Тайван и Филипините се намират под прикритието на американския „щит“, но много от тях започват да се съмняват в неговата ефективност. А Виетнам и това няма. След края на войната със САЩ, той винаги е имал привилегировани отношения с руснаците, но е ясно, че сега Москва има достатъчно други грижи.

Какви изводи могат да се направят от необикновения сценарий, който току-що се цитира? Искам да подчертая още веднъж сложността на ситуацията и основните констатации. Западът, а по-точно САЩ, могат да прилагат санкции срещу Русия, но те не могат да направят същото с Китай, защото в ръцете на Китай е голяма част от държавния дълг на САЩ. Неприятно ми е да го призная, но това е така.

Това означава, че малките страни на Далечния изток трябва да се примирят със спектакъла на китайски военни самолети и кораби, които безсрамно нахлуват в техните териториални води и небе и не обръщат внимание на протестите, уверени в своята безнаказаност.

Япония засега не се е примирила с това, но не е известно колко дълго ще продължи да се съпротивлява, тъй като нейната пацифистка конституция, наложена през 1945 г., и позволява само скромни сили за „самозащита“. Междувременно китайската дързост все повече се увеличава, а Западът се ограничава в ролята на обикновен наблюдател.

Espansionismo cinese e impotenza occidentalе

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!