Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маслото от ядки е напълно здравословен заместител на маргарина

Както се знае маргарина и другите хидрогенезирани масла са вредни за здравето, а един добър вариант за техен заместител е маслото от ядки

За вредата от хидрогенезираните мазнини е писано много. Те са имали предимство за това, че са били по-евтини, по-трайни и се е мислело, че са полезни, защото няма в тях холестерол и други животински мазнини. Но след направени изследвания преди 64 години, се установи, че тези мазнини един от тях, които е маргаринът са вредни. За вредата от ходрогенезираните мазнини четете – ТУК. За разлика от тях суровите ядки са много полезни.

За решаване на този проблем се намира и един заместител и той е от полезните ядки, които стават за мазане както и маргарина, само че не са вредни за здравето. Маслото от ядки може да се направи, от каквито ядки обичате и каквито решите, че са ви необходими. За да е полезно за здравето ви маслото трябва да го направите със сурови ядки, за да са запазени ензимите и витамините.

Например бадемите съдържат полезните мононенаситени мастни киселини като тези в маслините и са полезни за предпазване от сърдечносъдовите заболявания, диабет и други. Съдържат и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Орехите са богати също на полезни мазнини, витамин Е и други полезни съставки.

Примерна рецепта за правене на ядково масло: 400 г орехи, 300 г бадеми, 300 г лешници или кайсиеви ядки, половин чаена лъжичка хималайска сол или в подсладен вариант с мед, кленов сироп или друг подсладител вместо захар. Може да се добави и сусамов тахан по желания.

Единият вариант за приготвяне е всички тези ядки добре очистени от черупките и сурови да се смелят на чопър или кафемелачка докато се получи хомогенна смес. И след това му добавяте лимонов сок или настърган чесън или каквато подправка си пожелаете. При този вариант се запазват всички съставки включително и протеините. Следователно може да се използва и като заместител на месото и източник на растителни протеини. Запазват се и витамините, а в бадемите и кайсиевите ядки има витамин В17. Той е много важен, а какво лекува четете – ТУК. В този вариант ядките са направени по-скоро на пастет.

Другият вариант е с изпичане на ядките във фурна на 150 градуса за 10-15 минути, след което се смила и се прецежда само мазнината и се използва както прецените. Само това е разликата, че в нея няма да има протеини, ако я прецедите и след топлинна обработка ядките си губят ензимите и повечето витамини. Може да се направи и без да се прецежда. Да се съхранява в хладилник и да се има пред вид, че не е трайна мазнина.

Иван Петров, lechitel.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!