Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Опасните трансмазнини в маргарина убиват

Маргаринът е един от най-вредните хранителни продукти не само у нас, но и в света. Той съдържа опасните трансмазнини, които се натрупват в организма ни и причинавят инфаркти, инсулти, затлъстяване, диабет, рак и ред други смъртоносни болести. От Сдружение „Зелени инициативи” са поискали от Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи имащи отношение към здравето на хората да направят така, че оапсния маргарин да бъде напълно забранен у нас.

Техните доводи за това са, че страната ни е челните позиции в Европейския съюз по сърдечно съдови заболявания.
От сдружението апелират да бъде забранена изобщо употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия, тъй като заради нея хиляди хора се разболяват и умират.

Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) зад Океана наскоро обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им.

Трансмазнините, които се съдържат в маргарина, палмовото масло и пр. съдържат транскиселини, които се натрупват в кръвоносната ни система и провокира развитието на рак, високо кръвно и затлъстяване.

Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Това е така, защото тези мазнини са обработени и техния молекулен състав е променен за по-голяма твърдост и трайност. Те обаче не се разграждат в организма на човека, тъй като температурата им на топене е над 38 градуса. Така те се отлагат по кръвоносната система, запушват я и ни разболяват.

Според д-р Емилова трансмазнините причиняват постоянно тлеещо възпаление в организма, което предизвиква рак. Най-много продукти с трансмазнини са бисквитите, вафлите, готовите тестени изделия и най-вече маргарина.

Слава Петрова, lechitel.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!