Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бизнесмен отказа 60 милиона долара

Джефри ван Мидълбрук

"Не взех кървави пари от правителство, което убива своя народ", каза изобретател от Силиконовата долина...

Джефри ван Мидълбрук, изобретател от Силиконовата долина, измисля през 2006 г. начин да се изолира газ от изгаряне на отпадъци, който ако се приложи в промишлен мащаб може да струва състояние...

Китай проявява интерес към изобретението. Мидълбрук се среща два пъти с делегации от комунистическата страна.

Те предлагат на него и на бизнес-партньора му 60 милиона долара за финансиране на изследователската и развойна дейност по изобретението, включваща лаборатория в университет в Китай, с учени, инженери и оборудване, необходими за привеждане на изобретението в готовност за прилагане в промишлен мащаб. Това става в началото на 2012 г. и преговорите започват гладко.

Тогава Мидълбрук научава от английското издание на Epoch Times, че китайски военни болници са събирали органи от десетки хиляди политически затворници, предимно практикуващи медитативната практика Фалун Гонг. Той чете за изтезания и държавно-ръководено преследване. И започва да се двоуми относно решението си.

"Когато прочетох това, в мене се зароди изключителен морален конфликт", каза Мидълбрук. "От една страна Китай размахва 60 милиона пред лицето ми. Това е много съблазнително. За нови технологии е доста трудно да се получи финансиране. Процесът е труден, независимо от това за каква технология става дума."

Мидълбрук продължава: "А ето, едно чуждо правителство вре пари под носа ми, след което попадам на тези ужасни неща за Китай. Мислех си: "Не мога да го направя. Не мога да взема тези пари. Не мога да отида в Китай. Без значение колко много означава за мен тази технология, без значение колко ще инвестират, пари от Китай не мога да взема."

Приятели го питат: "Защо не вземеш парите и развиеш тази полезна за света технология, а след това я използваш да направиш нещо добро?” Мидълбрук отговорил: "Да взема парите им е като да взема кървави пари. Ако е вярно, че те убиват хора за органи и това стига до най-високи нива в правителството - а не виждам как няма да е така - не мога да продам технологията си и да се облагодетелствам финансово, без значение колко е полезна тя за подобряване на околната среда."

Той добави: "Не мога да приема тези пари, знаейки че хора губят живота си, за да мога аз да имам тези пари. Не мога да го направя."

Около шест месеца след като информира своя бизнес партньор, че се отказва от сделката, Мидълбрук пише писмо до Epoch Times да благодари на вестника за неговата "журналистическа честност". След което Epoch Times започна да проверява неговата история.

Мидълбрук се надява правителства и големи корпорации... “не дребни риби като мен", да вземат правата на човека в Китай по-сериозно. "Големите компании трябва да са наясно със залозите: това е неморално, възможно най-неморално, и ние няма да правим такъв бизнес", заключава той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!