Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Aфганистан – площадка за наркобизнеса

Афганистан, хероин, мак

В Афганистан се произвежда минимум 80% от световната реколта от опиумен мак. През 2012 г. от опиумните полета бяха набрани 3,7 милиона тона суровина за производството на хероин. Основният потребител на наркотиците, които идват от Афганистан, е Русия. Руснаците употребяват годишно 70 тона хероин, а наркоманите са 1,6-1,8 милиона, или 1,3% от населението й. Всяка година от наркотици в Русия умират около 100 хиляди души.

През последните години производството на наркотици в Афганистан се увеличи повече от 40 пъти и това е резултат от американското присъствие там.

През 2012 г. афганистанските селяни разшириха площите, засети с мак. Миналата година те се увеличиха почти с 20%".

Според някои наблюдатели в момента в Афганистан се произвежда повече от 90% от опиумния мак.

В страната се разширява и производството на коноп. Според експерти през 2012 г. Афганистан е най-големият производител на канабиноидни наркотици в света.

В доклад на Националното разузнаване на САЩ се споменава, че наркотърговията в Афганистан подкопава американските интереси в чужбина и разрушава стабилността в Западна и Северна Африка, освен това остава основният източник на доходи за талибаните. Вероятно тази американска специална служба е наясно с факта, че контингентът ISAF провежда в Афганистан политика на "макова ненамеса" и по този начин позволява на местните плантатори да увеличават площите с опиумен мак. Американски военни посочват, че НАТО не се занимава с проблемите на наркотиците.

По данни на Държавния департамент една четвърт от афганистанския хероин влиза в Русия през Централна Азия. Главният му маршрут е през Грузия. Наркотици заминават от Грузия и за Турция и Гърция и оттам – за други европейски страни. Грузия не контролира Абхазия и Южна Осетия и вероятно през тези бивши грузински територии се извършва транспортирането на наркотиците. СМИ съобщават, че пристанищата Батуми, Поти и град Кобулети са едни от ключовите пунктове за трафика на афганистанския хероин. През Грузия за Европа и Русия преминават около седем тона хероин годишно.

Според експерти окупираният от Армения Нагорни Карабах се използва като контролирана територия за отглеждане, транзит и продажба на наркотици. В момента има три международни маршрута за превозването на наркотици:

- Афганистан – Пакистан – Иран – Азербайджан;

- Афганистан – Иран – Азербайджан;

- Афганистан – Средна Азия – Азербайджан.

Има още един маршрут: Афганистан – Иран – Нагорни Карабах, който не се води на отчет в ООН.

Според руски наблюдатели от 2001 г. в света са починали от афганистанския хероин повече от един милион души.

Според оценки на ООН ежегодният оборот на наркотици в света надхвърля 500-600 милиарда долара, а търговията с опиум в Афганистан е третата в света по печалби след търговията с нефт и оръжие.

Американският професор историк Алфред МакКой пише, че две години след началото на операцията на ЦРУ в Афганистан "районът на афганистанско-пакистанската граница се превърнал в най-големият производител на хероин".

Руски експерти твърдят, че в продължаващата вече 12 години "контратерористична операция" американците и англичаните не са унищожили нито една лаборатория за производството на хероин в Афганистан. А точно обратното – броени месеци след началото на операцията в провинциите Нангархар, Хост, Пактия, Гилменд, Кунар, Балх, Кундуз били разположение центрове за преработката на екстрахидриран опиум в морфин и хероин. Изградена била банкова мрежа за кредитиране на бъдещите реколти от опиумния мак, организирани били доставки на минерални торове и компоненти за производството на хероин от химически заводи в Пакистан.

Според аналитици наркомафията в Афганистан с помощта на западни колеги е усвоила нов вид спътникова връзка, която осигурява максимална скритост на подготвителната част на операцията по транспортирането на наркотиците през границата на бившите съветски републики.

Доходите на афганистанските "макороби" надвишават 3 милиарда долара годишно, което е 10-15% от брутния вътрешен продукт на Афганистан. Площите, засети с опиумен мак в Афганистан, надхвърлят площите на плантациите кока в Колумбия, Перу и Боливия, взети заедно.

В края на 2014 г. разбира се, американците няма да напуснат Афганистан. Оставеният там контингент под подходяща демократична маска ще контролира узряващата реколта от опиумен мак. Хероинът трябва да продължи да убива Русия…/rasper-bg.com/

Производството на хероин в Афганистан с 40 пъти нагоре

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!