Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Производството на хероин в Афганистан с 40 пъти нагоре

Афганистан, хероин, мак
Снимка: DartsNews

Производството на хероин в Афганистан се увеличило 40 пъти от началото на "войната срещу терора" през 2001 г. Това каза ръководителят на руската Федерална служба за контрол над наркотиците, добавяйки, че оттогава повече от 1 милион души са починали от афганистанския хероин, съобщава Russia Today.

"Афганистанският хероин е убил повече от 1 милион души по света след началото на операция "Трайна свобода " в страната. Над един трилион долара, идващи от продажбата на наркотици са били инвестирани в организираната престъпност", каза Виктор Иванов по време на конференция, посветена на ситуацията с наркотиците в Афганистан.

Иванов подчерта, че основният фактор на нестабилност в разкъсваната от войната страна остава проспериращата хероинова индустрия. "Всеки безпристрастен наблюдател трябва да признае тъжния факт, че международната общност не успя да ограничи производството на хероин в Афганистан от началото на операцията на НАТО", твърди той.

"Тъй като ситуацията в Афганистан ще се промени след изтеглянето на войските на НАТО, Русия, заедно с Афганистан и международната общност трябва да се изправи пред новата реалност и да разработи ефективна стратегия за справяне с проблемите с хероина", обясни Иванов.

Производството на опиум заемаше основна роля в икономиката на Афганистан, дори след влизането на силите на САЩ и НАТО в страната през октомври 2001 година. Точно преди тази интервенция, през 2000 година, върховният лидер на талибаните издава декрет за пълна забрана на отглеждането на опиумен мак, което довежда до намаляване на общото производство. Но след вмешателството на Запада в тези региони, производството се възобновява и сега страната произвежда около 90 % от опиума в света, голямата част от който се озовава по улиците на Европа и Русия.

Борбата на длъжностните лица на САЩ и НАТО насочена срещу афганистанския опиум, сякаш влиза в ситуацията на "параграф 22". От една страна, те се опитват да спечелят сърцата и умовете на местното население, чието препитание все повече зависи от отглеждането на опиумен мак. От друга страна, те трябва да прекъснат финансирането на бунтовниците талибани, което се подхранва от продажбата на опиумен мак на чужди пазари. Това казва Виктор Иванов по време на сесията на Комисията на ООН по наркотичните вещества, проведена във Виена през месец март.

Около 15 на сто от брутния вътрешен продукт на Афганистан зависи от свързания с наркотици износ, бизнес, възлизащ на стойност 2.4 милиарда долара на година, сочат данни на ООН от 2012 г.

Говорителят на афганистанското министерство на борба с наркотиците Каюм Самир каза пред радио 'Свободна Европа" в понеделник, че 157 хиляди хектара са засадени с опиумни макове тази пролет, което е с около 3000 хектара повече от миналата година. Самир твърди, че липсата на сигурност, липсата на управление и ширеща се бедност, са причините за увеличаването на производството на хероин./DartsNews/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!