Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужасите на Масанджа на показ в Китай

Входа на лагера Масанджа
Входа на лагера Масанджа. Снимка: democraticunderground.com

Бесни на властите за наученото, стотици хиляди китайски онлайн потребители се разбуниха след като медия в континентален Китай публикува статия с картини от прословутия трудов лагер Масанджа. Тя бе сваляна и ре-публикувана неколкократно, отразявайки борбата по върховете на китайското правителство...


Статията се появи онлайн в китайското списание Lens на 6 април, във връзка с дискусията за реформа или премахване на системата за трудови лагери в Китай. Тя отразява личния опит на редица бивши затворници от Масанджа (Masanjia), описващи страховитите изтезания, на които са били подлагани там.

Публикуването й е изненадващо, поради връзката й със значителни и чувствителни въпроси, които засяга. Като например преследването на медитативна практика Фалун Гонг, чийто последователи заемат най-голяма част от затворниците в лагера Масанджа, намиращ се в североизточен Китай.

Тя също така подчертава продължаващата борба между старата гвардия на Джянг Земин, отговорният за преследването бивш лидер на комунистическата партия и страната, и новото ръководство на Ши Джинпинг. Материалът също така изглежда да предоставя силен аргумент за онези в Китай, които се борят за премахването на системата от трудови лагери.

Minghui, един от основните сайтове за Фалун Гонг, отбеляза публикуването на статията, "Това е доста забележително събитие, тъй като за съществуването на тези ужасяващи истории за мъчения, промиване на мозъци и принудителен труд не е било признавано, още по-малко съобщавано в китайските континентални медии".

Леви Броуди, изпълнителен директор на Информационния център на Фалун Дафа (ИЦФД) отбеляза, че описаното в публикацията на Lens "са неща, за които ние говорим вече повече от 12 години".

Той добави, имайки предвид, че статията валидира работата на Информационния център, "ние се надяваме, че хората ще обърнат внимание на нещата, които не се отразяват, като шоу-туровете, хвърлянето на жени в мъжки килии и използването на Масанджа като авангардна единица за обучение и образец за изтезания".

В интервюта с жертви от Масанджа ИЦФД установява, че лагерът е необичаен по редица причини: той е един от малкото лагери, където охраната и партийните представители сами осъществяват изтезанията, вместо да принуждават или насърчават за това затворниците.

Той е също така известен с това, че е "буквално тренировъчно игрище", каза Броуди. "Те командироват длъжностни лица от други трудови лагер до Масанджа, за да се учат как да сломяват практикуващите Фалун Гонг."

Начинът, по който сега китайската Интернет цензура се отнася с тази статия е странен. Търсенето на "Масанджа" в Sina Weibo, основна китайска социална микроблогова мрежа, бе първо разрешено, след това спряно и отново разрешено.

За статията бе създадена хеш-таг тема, която по-късно изчезна. Към 1 часа през нощта на 10 април пекинско време я имаше, предизвиквайки хиляди коментари и препратки на новината. Преди това търсене на Масанджа даваше няколко стотин хита, което показва, че цензурата е била разхлабена.

Веднага след публикуването й статията бе ре-публикувана в редица китайски уеб портали, но наскоро след това изчезна. Независимо от това, 70-те хиляди коментара в Sohu бяха все още активни дори след като статията бе вече изтрита.

People’s Daily Online, говорител на Китайската комунистическа партия, включи въпросната статия в списъка на своите "Горещи теми" на 8 април. Там новината се класира на първо място, с общо над 500 хиляди коментара. След което изчезна и от там.

Но Lens продължи да показва статията на двойна страница със снимка на монолитния Масанджа на своята Интернет страница на 10 април местно време.

Броуди заключи, че е настъпил момента Западът да започне да обсъжда публично преследването на Фалун Гонг. "Очевидно в Китай има хора, които искат да знаят истината за Масанджа, а може би и за преследването в по-широк план", каза той. "Сега е критичен момент за журналисти и други да се възползват от инерцията, която са създали с голям риск за себе си, и да не позволят усилията им да отидат напразно".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!