Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай започва реформи

Новата администрация на Ши Джинпинг
Новата администрация на Ши Джинпинг заяви, че ще премахне широко критикуваната система за превъзпитание чрез принудителен труд. (Photo Illustration: Jeff Nenarella/The Epoch Times Photos: Ed Jones/AFP/Getty Images, Feng Li/Getty Images, Minghui.org) Реформата на китайските лаогай: паника, недоумение, надежда

Китай започва реформи. Решаването на широк кръг външни и вътрешни въпроси, което беше отлагано дълго време, може да стане за броени месеци.

Началото на всяка сесия на Общокитайското събрание на народните представители са придружава с публикуването на проекта за бюджет, в който журналистите са привлечени от цифрата за военни разходи. През тази година те ще се увеличат с 10,7% и ще достигнат 720,2 милиарда юана /114,5 милиарда долара/. Китайският военен бюджет е втори в света след американския и расте /с изключение на следкризисната 2010/ всеки път с двуцифрен процент.

Но далеч по-показателна е големината на разходите на КНР за обществена сигурност. Те растат почти толкова бързо, колкото и военните /през 2013 - с 8,7%/, а по абсолютен обем ги превъзхождат, достигайки 769,1 милиарда юана /122,3 милиарда долара/. За осигуряване на вътрешната сигурност се харчи повече, отколкото за всички балистични ракети, подводници, сателити и други военни играчки и това е добър индекс за острите социални проблеми, които стоят пред Поднебесната. Потенциалът на полицейските мерки вече е изчерпан и за поддържане на стабилността на политическата система са необходими сериозни стъпки във вътрешната и външната политика, за да се намали общественото недоволство и то да бъде насочено в едно безопасно русло.

Настоящата сесия на Общокитайското събрание ще приключи с предаването на властта на петото поколение китайски ръководители начело със Си Цзинпин. Той ще бъде първият китайски лидер, който в хода на планираното предаване на властта е заел веднага всички висши постове в страната - държавни /президент на КНР/, партийни /генерален секретар на ЦК на ККП/ и военни /председател на Централния военен съвет на КНР/. Лидерите от предходните поколения, Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин, които дълго време водеха апаратна борба за кадрови назначения в бъдещото ръководство, изглежда са се неутрализирали един друг. И Цзян, и Ху, идвайки на власт в миналото, бяха принудени да губят години в утвърждаването на своята власт, много често с помощта на репресии срещу непокорните партийни кадри. Новият лидер вероятно ще мине без това.

Вече е известно, че новото ръководство възнамерява да осъществи редица важни, трудни и отдавна назрели реформи. По-конкретно, подготвя се отмяната на архаичното, несправедливо и отдавна предизвикващо възмущение в обществото жителство.

В момента в Китай не съществува общонационален стандарт за достъп до системата за социално осигуряване и други обществени блага. Този достъп е обвързан с региона на жителство и действащите там норми. На човек, който 20 години работи в Пекин, но има жителство на село в провинция Цзянси, ще му бъде много трудно да запише детето си в пекинско училище. Той не може да си намери работа по редица професии и няма възможност да претендира за социална подкрепа. През целия си живот той може да претендира за социални помощи съобразени със стандартите на своята малка провинция. Жителството поставя много китайски граждани, заминали да работят в големите градове, в положението на таджикските имигранти в Москва, които с години са принудени да живеят полулегално и далеч от семействата си. Очевидно е, че отмяната на жителството, макар и поетапна, ще доведе до голяма мобилност на населението и сериозно увеличаване на държавните разходи за социално осигуряване.

Друго кардинално нововъведение трябва да стане планираното закриване на министерството на железниците в КНР, последното нереформирано социалистическо ведомство, обединяващо в едно стопанска дейност и държавно регулиране. Могъщото министерство десетилетия отбиваше опитите на реформаторите да го преструктурират. Бумът на строителството на високоскоростни ж.п. линии в Китай се придружаваше от бърз растеж на корпоративната задлъжнялост на тази държавна институция. Тя надхвърли границата от 300 милиарда долара още в началото на 2012. През 2011 по обвинения в корупция бяха арестувани редица ръководители на ведомството, включително министърът Лю Чжицюн.

Министерството на обществената сигурност освен поредното повишаване на финансирането очаква и нов министър. За пръв път това няма да бъда партиен апаратчик, а бивш топ мениджър на голяма компания, макар и държавна. Го Шънкун в миналото е ръководел най-голямата китайска алуминиева корпорация Chalco (Aluminium Corporation of China Limited) и едва през 2004 е преминал на партийна и държавна работа в ръководството на Гуанси-Чжуански автономен район. Новият ръководител вече заяви, че възнамерява да приложи в полицейското ведомство своя опит на оптимизация на корпоративното управление. Можем да предположим, че пред органите за сигурност ще бъдат поставени по-амбициозни задачи по осигуряването на контрол над икономиката.

Издигането на Си Цзинпин на висшите партийни и военни постове през ноември миналата година вече доведе до очевидни промени в китайската външна политика. През януари Китай за пръв път изпрати военни кораби и самолети в спорния с Япония район на островите Дяоюйдао /Сенкаку/. По-рано за демонстрирането на китайско присъствие в този район се използваха само невъоръжени кораби и самолети на гражданските организации. На 19 и 30 януари около островите се случиха крайно опасни инциденти, когато китайски боен кораб осъществи прихват със своя радар за управление на огъня японски вертолет и есминец. Стилистиката на последвалите изказвания на китайските държавни медии ни позволява да предположим, че става дума за пълна промяна на стратегията на поведение на КНР в спорните райони.

С окончателното утвърждаване в Пекин на новото уверено в своите сили ръководство можем да очакваме, че решенията по широк кръг външни и вътрешни въпроси, отлагани с години, ще бъдат приети за броени месеци. Китай още веднъж ще ни учуди. /Василий Кашин, Ведомости, БГНЕС/DarikFinance/

Китайския режим в криза

Преследване на Фалун Гонг от ККП

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!