Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: 11 г. затвор за медитация

Лиу Джинцуин
Лиу Джинцуин. Снимка minghui.org

Лиу Джинцуин е осъден на 11 години затвор от окръжния съд на Ляоюан, провинция Джилин, само заради факта, че се занимава с преследваната от режима медитативна практика  Фалун Гонг, благодарение на която се е отървал от сериозни заболявания...

Присъдата е постановена на закрито заседание на окръжния съд Шиан на 27 ноември 2012 г., за което стана ясно едва сега, съобщава китайскоезичният сайт "Minghui".

Освен Лиу, на този ден съдът е осъдил още 12 други Фалун Гонг практикуващи. Техните близки са наели двама адвокати от Пекин за защитата, но те не са били допуснати в съдебната зала. В съда е било разрешено да присъстват само по двама близки на всеки ответник.

Лиу е бил отведен в полицията на 1 юли 2012, заедно със съпругата му и 17-годишния им син, които също практикуват Фалун Гонг. При претърсването на дома му полицаите са иззели компютър, принтер, лични вещи и банкова карта, чиято сметка все още е замразена. Полицаите не са предоставили заповеди за арест и обиск.

Същият ден Лиу е отведен в полицейския участък в град Ляоюан, където според източници няколко часа са се редували 10 души да го изтезават, за да получат информация за негови съмишленици, както и за местата, където се събират. Той е бил бит с електрошокови палки, наливано е в устата му синапено масло, нахлузвана е на главата му найлонова торбичка и е бил душен. Същата година Лиу навършва 41 години.

Той започва да практикува Фалун Гонг в началото на 1999 г.. По това време е боледувал в продължение на години от туберкулоза на костите на гръдния кош и на гръбначния стълб, и не е могъл да се изправя напълно. Година по-рано е опериран гръбнака му. Не е могъл да се обръща сам в легнало положение, нито да ходи на тоалетна. Лекарите му предписват постелен режим в продължение на година и три години непрекъснат прием на лекарства против туберкулоза.

От страничните ефекти на лекарствата Лиу почти напълно оглушава, очите му постоянно сълзят и практически губи трудоспособност.

Но след няколко месеца практикуване на Фалун Гонг Лиу напълно изоставя лекарствата, след това постепенно се изправя гръбнакът му и почти напълно се възстановява и слухът му. След една година практикуване на Фалун Дафа силите му се възвръщат и здравето му напълно се възстановява.

Всички тези промени протичат пред очите на семейството му, затова жена му и сина му също започват скоро след това да практикуват Фалун Гонг, въпреки забраната и бруталните репресии от комунистическия режим, се казва в доклада.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на няколко почетни награди. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от ККП. Репресиите и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арести, затвори и мъчения, които в редица случаи са с летален край. Тази политика обаче не се прилага по отношение на специалните райони на Китай, като Хонг Конг и Макао, както и в независим Тайван, където стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!