Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръстоносен поход срещу традиционните китайски духовни учения

Жена изпълнява едно от упражненията на Фалун Дафа.
Жена изпълнява едно от упражненията на Фалун Дафа.

На държавните формуляри на китайския икономически център в Шенджен първо идват обичайните въпроси: дата на раждане, опит и образование. На втора страница обаче има въпроси от друг вид: "Имате ли отношение към 4 юни, Фалун Гонг или други незаконни дейности?"

Терминът "4 юни" се отнася до масовите студентски протести на площад Тянанмън през 1989 г.. Фалун Гонг е популярно духовно учение, чиито последователи са преследвани в Китай от 1999 г. насам. И двата въпроса са изключително чувствителни за китайския режим. Тези, които са заподозрени в някакво участие в тях може да загубят работата си или да се окажат в затвора (където ги чакат изтезания и принудителен труд).

Този формуляр трябва да се попълва от всеки потенциален жител на Шенджен, за да бъде регистриран в града. Въпросът за Фалун Гонг е добавен с цел да се идентифицират практикуващите Фалун Гонг в Шенджен.

Тези мерки не съответстват на образа на перспективно развиващ се град, в какъвто превръщат Шенджен. Той е един от първите специални икономически зони в Китай, накъдето бившият лидер Дън Сяопин отправя потока на чуждестранни капитали в периода на икономическите реформи в страната.

Борбата срещу Фалун Гонг в Шенджен отчасти се обяснява с това, че зад него стои Уанг Ронг, който има тесни връзки с бившия лидер на режима Джянг Земин. Джянг тайно инициира кампанията за преследване на Фалун Гонг, като призовава всички членове на партията да участват.

Всички организации и бизнеси трябва да използват аналогичен формуляр при наемането на персонал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!