Кръстоносен поход срещу традиционните китайски духовни учения

Жена изпълнява едно от упражненията на Фалун Дафа.
Жена изпълнява едно от упражненията на Фалун Дафа.

На държавните формуляри на китайския икономически център в Шенджен първо идват обичайните въпроси: дата на раждане, опит и образование. На втора страница обаче има въпроси от друг вид: "Имате ли отношение към 4 юни, Фалун Гонг или други незаконни дейности?"

Терминът "4 юни" се отнася до масовите студентски протести на площад Тянанмън през 1989 г.. Фалун Гонг е популярно духовно учение, чиито последователи са преследвани в Китай от 1999 г. насам. И двата въпроса са изключително чувствителни за китайския режим. Тези, които са заподозрени в някакво участие в тях може да загубят работата си или да се окажат в затвора (където ги чакат изтезания и принудителен труд).

Този формуляр трябва да се попълва от всеки потенциален жител на Шенджен, за да бъде регистриран в града. Въпросът за Фалун Гонг е добавен с цел да се идентифицират практикуващите Фалун Гонг в Шенджен.

Тези мерки не съответстват на образа на перспективно развиващ се град, в какъвто превръщат Шенджен. Той е един от първите специални икономически зони в Китай, накъдето бившият лидер Дън Сяопин отправя потока на чуждестранни капитали в периода на икономическите реформи в страната.

Борбата срещу Фалун Гонг в Шенджен отчасти се обяснява с това, че зад него стои Уанг Ронг, който има тесни връзки с бившия лидер на режима Джянг Земин. Джянг тайно инициира кампанията за преследване на Фалун Гонг, като призовава всички членове на партията да участват.

Всички организации и бизнеси трябва да използват аналогичен формуляр при наемането на персонал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!