Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Колко струва министър-председателски пост в Китай?

Колко струва министър-председателски пост в Китай?
作者﹕继九
китайски пари, ренмимби, юан
(China photo/Getty Image)

Високопоставено длъжностно лице от Китайската комунистическа партия (ККП) се е опитало да купи промоция от бивш лидер на ККП за най-малко 30 милиона юана (6,9 милиона лева), съобщиха китайски медии...


Според базираният в Китай вестник Economic Observer Лиу Джиджун, бивш ж.п. министър на Китай, изгонен от ККП заради сериозни дисциплинарни нарушения, е заговорничил с бизнесдама на име Динг Шумяо по време на наддаване по ж.п. проект, от което е получил 188 милиона лева комисионна. По-късно публикации от други новинарски агенции посочват по-високи суми, стигайки до 463 милиона лева.

Според вътрешна информация, Лиу е планирал да използва парите, за да купи позицията на заместник министър-председател на Държавния съвет, което също ще го направи и член на Политбюро, съобщава хонконгският в. Mingpao.

Хонгконското сп. Dongxiang публикува наскоро статия, в която се казва, "В продължаващия съдебен процес за корупция срещу Лиу остава неясно как Лиу, длъжностно лице от ниво министър, е искал да си купи промоция и да стане заместник министър-председател. И от кого може да я купи? Отговорът е прост. Длъжностно лице от министерско ниво, което иска да бъде издигнато, трябва да подкупи най-малко половината от постоянните членове на Политбюро на цена не по-малко от 10 милиона юана (2,3 милиона лева) за всеки постоянен член. Ако пък Лиу реши да поиска услуга от пенсиониран високо-влиятелен лидер, който има силата да се намеси,  или да предложи повишението му, той ще трябва да заплати над 30 милиона юана (6,9 милиона лева)."

В статията се допълва, "Генералният секретар на ККП също продава държавни позиции". Тази обществена тайна на ККП се подвизава от времето на Джянг Земин като генерален секретар на ККП и партиен лидер. Но той отива още по-нататък, като инициира преследването на Фалун Гонг през 1999 г. и продължава да потиска религиозните вярвания като "непартийното" християнство, тибетския будизъм и уйгурите, се казва в статията.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!