Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невероятно: Китайският лидер опитва невъзможното

Ши Джинпинг
Ши Джинпинг. (Wang Zhao/Getty Images)

Новият лидер вече пое ръководството на Китай и очакванията на хората са да видят управлението на Ши Джинпинг да доведе до някакви промени. В крайна сметка, за разлика от предшествениците си Ху Джинтао и Джянг Земин, Ши започва властта си като безспорен върховен лидер на Китай: едновременно топ човек в държавата, партията и армията...

Ши Джинпинг иска да мечтае на едро и да се мери с най-доминантните фигури на Китайската комунистическа партия (ККП), като Мао Дзедун и Дън Сяопинг.

Мао и Дън използват два диаметрално противоположни подхода. Мао формира селскостопанските колективи; Дън ги разгражда, давайки на хората да обработват свои собствени парцели. Мао нарежда построяването на стоманодобивни пещи в задните дворове на хората; Дън отваря Китай за чуждестранни инвестиции и мащабни икономически проекти.

Ши изглежда да вярва, че е намерил начин да осъвмести несъвместимостите - Мао и Дън. Говорейки пред 300-те най-висши ръководители на Китай Ши заяви, че първите 30 години на Мао и вторите 30 години на Дън са непрекъснати усилия от страна на китайския народ, преследващ социализъм с китайски характеристики.

Ши също така заяви, че първите и вторите 30 години на комунистическо управление не си противоречат. Очевидно е, че нито Мао, нито Дън ще се съгласят с него, ако бяха живи днес.

Ши може да реши да използва Маоистката мисъл и теориите на Дън както намери за добре. 

Очевидно Ши се надяват да използва Маоистката мисъл, за да се бори с всеки, който оспорва властта на комунистическия режим и призовава за политически реформи, а теориите на Дън, за да прокарва икономически и административни реформи. 

Макар да осъзнава, че не е нито Мао, нито Дън, Ши явно е разбрал, че се нуждае и от двамата, за да се справи с кризата, в която се намира режимът му точно сега.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!