Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Измъчвана до смърт дизайнерка в китайски лагер

Джао Е
Джао Е. Снимка: minghui.org

Практикуваща преследваната от китайския режим медитативна практика Фалун Гонг е починала осем месеца след като е освободена от лагера, в резултат на изтезанията и малтретирането там...

Джао Е, която е работила като дизайнер в частна фирма, е била арестувана в град Тангшан на 25 февруари 2011 г. по донос, че е разпространявала дискове с концерти на забранения в Китай Шен Юн (Shen Yun). Един месец по-късно е изпратена без съд и присъда в трудовия лагер Кайбин за период от една година и девет месеца, но два месеца по-късно е прехвърлена в изправителен женски лагер на провинция Хебей.

През август миналата година Джао участва в колективна стачка на Фалун Гонг затворници, които протестират срещу робския труд там. След това охраната я отнася в една стая, където няма наблюдателни камери (по закон всички стаи за разпит в КНР трябва да са оборудвани с камери, за да се предотврати използването на изтезания), и я бие половин час с електрически палки, нанасяйки й електрически шокове по гърдите, шията и лицето.

На втория ден за наказание тя е принудена да стои мирно през по-голямата част от деня. На третия ден отново е изтезавана с електрошокове. През следващите няколко дни продължават да я измъчват, за да я накарат да се признае за виновна и да се откаже от практикиването си на Фалун Гонг.

След това Джао е изолирана от другите и в рамките на три месеца е в строг тъмничен затвор, принудена да спи на студен под, като периодично я водят на разпити.

Дългосрочните физически и психически изтезания разклащат сериозна нейното здраве. Тя почти не може да ходи, мускулите на дясната й ръка започват да атрофират. Тя многократно моли да я изпратят в болница за преглед, но лекарят на лагера казва, че костта й не е счупена, така че преглед не е необходим.

В края на миналата година Джао е много слаба, влошава се значително и слухът й. В следващите няколко месеца тя не може вече дори да се храни, едва се движи и съзнанието й започва да се замъглява. Но и в това състояние все още не я освобождават за лечение.

Едва на 14 март й разрешават да излезе за лечение, но тя е вече едва жива и не може да се грижи за себе си.

Когато я докарват в къщи тя тежи само около 25 кг, дясната й ръка е счупена и по неясна причина има постоянна висока температура - около 40 градуса. Докторите казали, че не е изключено отравяне, но повече от това не обяснили. Самата Джао споделила, че няколко пъти след хранене в лагера е повръщала силно.

Нейните близки са похарчили десетки хиляди юана (1000 юана = $ 159) за нейното лечение. Всеки ден са й правили преливания на кръв и системи. Администрацията на лагера настоявала нейното семейство да докладва за състоянието на здравето й всеки ден.

Но Джяо не успява да се възстанови и почива на 15 декември на възраст 40 г..

Според Информационния център на Фалун Дафа (FDIC) в резултат на преследването в Китай са убити досега 3627 практикуващи Фалун Гонг, по непълни статистически данни. Според организации за правата на човека броят на жертвите е надхвърлил 60 000.

През 1999 г. комунистическата партия, начело с Джянг Земин по това време, започва кампания на преследване на практиката Фалун Гонг (Фалун Дафа) в Китай, която има около 100 милиона последоватили.

Според FDIC сега Фалун Дафа се е разпространила в над 100 страни по света и не е забранена никъде другаде освен в континентален Китай. Дори в китайски автономни области като Тайван, Макао и Хонг Конг, стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!