Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Инцидентът в Southern Weekly

Китай: Инцидентът в Southern Weekly
Снимка: molihua.org

Случаят с противоречивата статия на в. Southern Weekly продължава да поражда дебати. Стотици хора посетиха офисите на вестника с цветя, за да покажат подкрепата си. Централният отдел за пропаганда на Китайската комунистическа партия (ККП) издаде нареждане по въпроса...

Radio France Internationale съобщи, че Централният отдел за пропаганда на ККП е излязъл с три точки относно инцидента:

1. Медиите на ККП са непоклатими;
2. Инцидентът в Southern Weekly няма нищо общо с Туо Дженг;
3. Това е опит за намеса от външни враждебни сили.

През уикенда редакционната колегия на Southern Weekly обяви стачка - рядка публична демонстрация в подкрепа на свободата на медиите в Китай, една от най-силно цензурираните страни в света.

Решението за стачката бе взето след като управлението на вестника пое контрола над микроблога на редакционния отдел, казвайки, че предизвикалата противоречия новогодишна статия е написана от персонала, а не от шефа на провинциалния пропаганден отдел Туо Джен, бивш директор на Шинхуа. Според появили се през уикенда репортажи, Туо Джен е променил въпросната новогодишна статия без редакционното съгласие на Southern Weekly. Тази новина предизвика недоволството на репортери, коментатори и експерти.

"Статията [на официалния микроблог] не представлява становището на редакционната колегия. Тя е в резултат на натиска, който се прилага от властите върху ... мениджмънта", гласи изявлението на членове от персонала на Southern Weekly, публикувано на друг микроблог, според South China Morning Post. "Редакторският екип ще се бори срещу фалшифицираната статия ... докато въпросът не бъде решен няма да вършим редакторска работа."

Оригиналният вариант на статията е засегнал въпроса за съживяването на конституционализма в Китай, докато новата статия на Туо според сведенията е премахнала всякакви чувствителни теми, замествайки ги с хвалебствия за ККП.

Пред офиса на Southern Weekly продължават да пристигат хора, които поставят цветя и скандират, “За демокрация, свобода на пресата и човешки права”, съобщи South China Morning Post. Сред протестиращите са и ученици от средно училище в града. Има и известни сблъсъци между полицията и протестиращите, които продължават да скандират, “Да сложим край на цензората. Китайският народ иска свобода!”

Един от протестиращите, Юан Фенгчю, каза за Асошиейтед прес по телефона, "Хората започват да осъзнават, че правата им са били отнети от комунистическата партия и се чувстват постоянно потиснати".

Дейвид Бандурски от China Media Project в Университета на Хонг Конг заяви, че този инцидент "е без съмнение един от най-важните в Китай, на които ще станем свидетели тази година."

Снимки: molihua.org
Китай: Инцидентът в Southern Weekly
Китай: Инцидентът в Southern Weekly
Китай: Инцидентът в Southern Weekly
Снимка: molihua.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!