Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим с нови планове за справяне с Интернет

Карикатура, публикувана от The Economic Observer, предоставя мотив за предложените репресивни мерки спрямо Лей и Ян, чиито секс скандали бяха изложени онлайн
Карикатура, публикувана от The Economic Observer, предоставя мотив за предложените репресивни мерки спрямо Лей и Ян, чиито секс скандали бяха изложени онлайн, сочейки към заглавието: "Интернет не е извън закона". (Weibo.com)

Китайските държавни медии са разгласили намерението на Китайската комунистическа партия (ККП) да накаже свободата на словото в Интернет.

На 20 декември Xinhua, People’s Daily, и Guangming Daily, всички основни "усти" на режима, публикуваха на първа страница редакционни материали за това, че Интернет е "предмет на закона", като повториха тази тема на 21 декември. Уеб портали, които обичайно са принудени да обслужват пропагандните интереси на ККП, последваха примера, като Sina, Sohu и Netease публикуваха редакционни материали относно "засилване законовите ограничения върху Интернет."

Публикациите са типични признаци за промяна в политиката, където се използват новинарски истории, за да се покаже, че наближава кампания. Weibo (китайските социални мрежи) и други платформи в Интернет станаха домакин на откровени и оживени дискусии в отговор на новината.

Най-малко двама високопоставени служители наскоро бяха засрамени от скандали, обсъждани в Интернет. Лей Дженгфу и Янг Дакай имат основателна причина да желаят подобни ограничения. Карикатура, публикувана от репортера Лиу Шянгдонг от The Economic Observer предостави мотив за предложените репресивни мерки с Лей и Ян, чиито секс скандали бяха изложени онлайн, сочейки към заглавието: "Интернет не е извън закона".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!