Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Писмо в кутия с играчки от трудов лагер

Писмото в кутията с играчки от трудов лагер в Китай, получено в САЩ
Писмото в кутията с играчки от трудов лагер в Китай, получено в САЩ

“Сър: Ако се случи да купите този продукт, моля, моля бъдете така добър да изпратите това писмо до Световната организация за човешки права. Хиляди хора тук, които са преследвани от правителството на Китайската комунистическа партия, ще са Ви благодарни и ще Ви запомнят завинаги."...

В продължение на година Джули Кийт от щата Орегон, САЩ, не знае за това писмо. То пристига в кутия с декорации за Хелоуин и е от прословутия лагер Масанджа в Китай, молещо за помощ.  

Кийт, 42-годишна, в един момент смята дори да подари неотворената кутия - гробищен комплект с декорации за Хелоуин, който купува за $29,99 от Kmart.  Но в един неделен следобед през октомври решава да отвори кутията, за да украси дома си по повод петия рожден ден на дъщеря си, само няколко дни преди Хелоуин.

Тя разкъсва целофана и отваря кутията. От вътре я гледа сгушено между два макета на надгробни плочи саморъчно написано писмо, сгънато на осем. Тя зачита:

“Сър: Ако се случи да купите този продукт, моля, моля бъдете така добър да изпратите това писмо до Световната организация за човешки права. Хиляди хора тук, които са преследвани от правителството на Китайската комунистическа партия, ще са Ви благодарни и ще ви запомнят завинаги."

Този декоративен гробищен комплект, продължава писмото, е направен в блок 8, отдел 2 на трудовия лагер Масанджа в Шенянг, Китай.

Китайски йероглифи се вмъкват между неправилни английски изречения.

"Хората, които работят тук, трябва да работят по 15 часа на ден, без почивка в събота, неделя и всички празници. В противен случай, те са подложени на изтезания, побоища и грубо отношение. Запащане почти няма (10 юана / 1 месец)."

Десет юана са 2,37 лв. ($1,61).

"Хората, които работят тук, са наказани за средно 1-3 години, но без съдебна заповед (незаконно наказание). Много от тях са практикуващи Фалун Гонг, които са напълно невинни хора, (но са тук) само защото имат различни убеждения от правителството на ККП. Те често страдат от по-големи наказания, отколкото останалите."

Писмото не е подписано.

Шокирана от прочетеното, Кийт присяда. Това е смелост, помисля си тя. В какво отчаяние трябва да е бил авторът на писмото, за да събере кураж да го пъхне в тази кутия. Ами ако го хванат, тогава какво, се пита Кийт.

Подобно на послание в бутилка, писмото пропътува над 5000 километра през океана.

Джули Кийт контактува първо свои познати през Фейсбук, след което се свързва с организации за човешки права. Те се ангажират да разследват случая.

По The Oregonian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!