Следвайте "Буднаера" в Телеграм

37 щата вървят към своя валута, след като 50 поискаха оттеляне от САЩ

След обявеното желание на всичките 50 щата за мирно отделяне от САЩ, следващата стъпка на подписалите петициите около милион „горещи глави“ изглежда ще е и създаването на местна парична единица. Всъщност местните парични единици не са нещо ново. По-долу предоставяме лист от местни общности по щати, които вече имат създаден модел за точно такова събитие.

За външни лица местната парична единица може да изглежда като монополни пари, но все по голям брой общности в САЩ започват да използват свои собствени пари, за да стимулират икономиките си и да се предпазят от по-мащабните национални икономически неволи.

Сега дори и правителствата на отделните щати проучват този вариант. Законодателите в повече от 10 щата, включително Вирджиния, Джорджия, Южна Каролина, Айдахо и Тенеси, циркулират предложения за въвеждане на алтернативни валути - много от които ще бъдат издадени под формата на златни или сребърни монети.

Икономиката е в беда и хората изглежда да нямат доверие във Федералния резерв, и не вярват на правителството, така че това е вариант към който могат да се обърнат, и да могат да продължат да се занимават с бизнес ако банките затворят.

Ето и един от находчивите примери

BerkShares е местна валута, която циркулира в региона Berkshires на Масачузетс. Тя стартира на 29 септември 2006 г. от BerkShares Inc., подкрепена от научните изследвания и помощ за развитието й от New Economics Institute.

Уебсайта на  BerkShares изброява над 370 бизнеси в Berkshire Каунти, които приемат валутата. В продължение на 30 месеца, 2,2 милиона BerkShares са издадени от 12 клона на пет местни банки.

Програмата BerkShares има за цел да насърчи сътрудничеството между производители, фирми за търговия на дребно, организации с нестопанска цел, доставчици на услуги и потребителите. Това е опит за укрепване на местната икономика.

Програмата също така има за цел да се повиши обществената осведоменост за важността на местните икономики и да се насърчи оптимизъм за перспективата на достигане на местно икономическо самозадоволяване.

Лист от местни общности по щати, които вече имат създаден модел за собствена парична единица:


Alaska

Arizona

California

Colorado

Connecticut

District of Columbia

Florida

Georgia

Hawai’i

Idaho

Indiana

Iowa

Kansas

Kentucky

Louisiana

Maine

Maryland

Massachusetts

Michigan

Minnesota

Missouri

Montana

New Hampshire

New Mexico

New York

North Carolina

Ohio

Oklahoma

Oregon

Pennsylvania

Philadelphia uses “Equal Dollars” according to AARP Bulletin May 2012 page 28
South Dakota

Tennessee

Texas

Vermont

Virginia

Washington

Wisconsin

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!