Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Би Би Си: Скрита камера показва как са третирани българи и румънци във Великобритания

 

Би Би Си показа в репортаж със скрита камера как са третирани българи и румънци, които са отишли да работят във Великобритания.

От материала се вижда, че гражданите на двете страни, макар и членки на ЕС, са зле платени и експлоатирани.

Телевизията „използвала” румънска журналистка, която си намерила работа като камериерка в хотел в Лондон.

След два дни работа румънката получила 33 паунда, което е три пъти по-малко от минималната надница във Великобритания.

След като отишла в агенцията за подбор на персонал, за да поиска обяснение, й било казано: "Вие румънците и българите създавате много проблеми и трябва да разберете какъв е статутът ви в тази държава".

Разговорите със служителите от агенцията са записани със скрита камера и на тях се вижда, че когато репортерката под прикритие показва договора си, жената срещу нея го взема и го къса на парчета, без да дава обяснения.

От репортажа става ясно, че макар българите и румънците да имат право да живеят във Великобритания, това не означава автоматично, че имат право да работят на Острова. Това става възможно благодарение на вратичките в британското законодателство.

Според него, въпреки че на граждани на двете държави не е позволено да бъдат наемани на работа, те могат да бъдат самонаети, т.е. да работят за себе си и сами да плащат своите осигуровки и данъци.

Агенциите, които предлагат работа на имигрантите, се възползват от това, защото им излиза по-евтино да не плащат осигуровки, болнични и отпуск на служителите си.

Така под прикритието на самонаети хиляди хора работят срещу мизерно заплащане, а хотелите и другите видове бизнес, ползващи услугите на такива агенции, си затварят очите за нередностите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!