Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лондон през "крив макарон" за българи и румънци?

"Сънди таймс" съобщи, цитирайки интервю с вътрешния министър Тереза Мей, че Британското правителство обмисля визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави от ЕС, ход отправящ предизвикателство към свободното движение на хора - едно от четирите, заложени още през 1957 г., фундаментални свободи в ЕС.

Според изданието вътрешният министър е имал предвид, макар неназовани поименно, най-вече България и Румъния.

Много анализатори, навярно прочели проучването на НЦИОМ за 2012 г., прогнозират, че след отпадане на ограниченията за гражданите на тези две страни, които не могат да продължат след 2013 г., много българи, а вероятно и румънци, ще потърсят работа във Великобритания.

В интервюто вътрешният министър казала, че трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща правото на 500 млн. граждани на страните от ЕС да пътуват свободно в съюза. Тя е притеснена, че разширяването на съюза и безконтролната свобода да се пътува може да предизвика високи нива на икономическа миграция в Европа.

Премиерът Дейвид Камерън изглежда да споделя притесненията на вътрешния министър, тъй като на няколко пъти през последните дни изпращал сигнали, че правителството има намерение да предоговаря позициите на Великобритания в ЕС.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!