Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проучване: Българите желяещи да останат в страната намаляват умерено

Българите желяещи да останат в страната намаляват умерено
(Tara MacIsaac/The Epoch Times)

Любопитно проучване на НЦИОМ за 2012 г. показа, че 36% от българите вероятно насърчават децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги, което е с 6% повече от “насърчителите” през 2009 г..

Най-често тези съвети се дават от хората с известен жизнен стаж в страната, но без сериозна загриженост за това кой ще ги гледа на стари години, тоест хората на възраст до 49 години.

Увеличението на тези, които биха насърчили, и вероятно насърчават, дацата си да отидат да учат в чужбина се е увеличил с по-скромните 3%. Независимо от това те представляват доста респектираща част от населението с 67% и отново са в гореспоменатата групата на до 49 годишните.

Най-голяма е групата на тези, отговорили, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време - 71%. Тази група също бележи ръст спрямо 2009 г., но с най-скромните 2%.

Изненадващо, 14% от българите заявили, че имат намерение да напуснат България завинаги. И тук желаещите бележат прираст спрямо 2009 г. с умерените 3%. Това донякъде може да се обясни с по-ниската раждаемост през последните трийсетина години, тъй като групите регистрирали засилен интерес към напускане за постоянно са сред 30-39 годишните, както и тези до 29 г.

Разбираемо, най-готовите да емигрират са сред висшистите и безработните.

Обезпокояващо за едни, успокояващо за други, представителите на ромския и турския етноси са изразили по-високо желание за миграция, било то временна или постоянна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!