Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Условна смъртна присъда за Гу Кайлай

Въвеждането на Гу Кайлай в заседателната зала на Междинния народен съд в Хeфей, провинция Анхуей, на 9 август 2012. Тя призна за убийството на британеца Нийл Хейууд в история, която много наблюдатели смятат за недостоверна. (Китайската централна телевизия)


На Гу Кайлай (Gu Kailai) бе дадена условна смъртна присъда, която изглежда в разрез с твърдението на самата Гу, че в Китай убийците обикновено се екзекутират, което тя прави в своя книга от 1998г., възхваляваща добродетелите на китайската комунистическа правосъдна система...


Решението за условната смъртна присъда на Гу бе оповестено от съда в 9 часа местно време на 20 август 2012 г..
 
Условните смъртни присъди в Китай са често смекчавани с доживотни или срочни присъди след две-годишен период, според правозащитната организация Duihua.
 
Много наблюдатели смятат обаче разказаното от Гу в съда за неистина, като се има предвид, че важни хронологични детайли не съвпадат с установените факти.
 
Наблюдатели изразиха различни мнения относно резултата. Чен Поконг (Chen Pokong), журналист и политически коментатор в САЩ заяви, че присъдата е ефективно изявление от комунистическата партия, че огромните богатства, незаконно натрупани от клана на Бо и Гу от стотици милиони или милиарди долари, няма да бъдат разследвани. Нито ще има разследване на тяхното източване на активи от бизнесмени, или на трафика на органи и тела от задържани и екзекутирани Фалун Гонг практикуващи, в които става известно, че двамата са участвали и от които са се облагодетелствали.
 
В Китай обикновено убийците се екзекутират, както самата Гу се хвали в своя книга от 1998 г., където тя възхвалява добродетелите на китайската комунистическа правосъдна система.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!