Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

"Каква прекрасна страна, как да стигнем до там"

Разходите за лечение на длъжностни лица в Гуанджоу са почти два пъти повече от тези за над два милиона местни фермери.
Разходите за лечение на длъжностни лица в Гуанджоу са почти два пъти повече от тези за над два милиона местни фермери. Фото: Getty Images

В официален уебсайт на Гуанджоу се появи доклад, според който са разпределени почти два пъти повече средства за лечение на длъжностни лица, отколкото за лечение на над два милиона селяни. Новината предизвика възмущение и иронични коментари в Интернет...

 

Според данни, публикувани на градския сайт на Управлението за човешки ресурси и социално осигуряване, за лечение на служителите в град Гуанджоу, провинция Гуандонг, са отделени 1,4 милиарда юана ($ 220 милиона), което представлява почти една трета от бюджета на града за тази година. 

По-рано градското управление по здравеопазване съобщи, че през 2012 г. за лечение на 2,1 милиона фермери Гуанджоу е отпуснал 820 милиона юана ($ 130 милиона). Тази сума е почти два пъти по-малко от тази за лечението на държавни служители, чийто брой е около 100 пъти по-малък. 

Тази информация се разпространи бързо по китайския Интернет и предизвика дебати и критики на длъжностните лица и цялата държавна система. Много блогъри не са срамежливи в изказванията си. 

"Просто казано, на нашите пари се крепи тази глутница вълци и ненаситни паразити", - пише блогър. 

"Държавните служители живеят свободно от парите на данъкоплатците, получавайки повече облаги, отколкото самите данъкоплатци. Този режим е много злостен", - оплаква се jerrytangtong. 

"На нас сега ни удължават възрастта за пенсиониране; то е, за да гарантира, че от спестените пари ще се хранят и поддържат тези маймуни. Това е истинската причина за новата пенсионна политика", - кава atuzi. 

"Това е още една проява на несправедливост в обществото, нарушение на правата на селяните. Те [властите] постоянно крещят, че някой ги клевети, казвайки, че положението с човешките права в страната се влошава. В действителност,те лъжат себе си и другите", - пише "земеделски стопанин 2046". 

"Ако мога да избирам къде да живея, ще избера страната, за която често съобщават нашите официални медии (Китай, бел.ред). Там всички деца могат да си позволят да учат, всички бедни могат да си позволят лечение, наемите за квартира в градовете са само 77 юана, заплатите на хората там растат с по 11,2% годишно, нивата на трудова заетост на завършилите висше образование е 99,13%, а студентският обяд там е средно по 3,2 юана. Каква прекрасна страна, как да стигнем до там", - иронизира xiaojiemi.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!