Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya, Epoch Times

Интернет потребители: посещението на Ху Джинтао в апартамент за "77 юана" е фарс

В навечерието на Нова година официална китайска медия съобщи, че генералният секретар на китайската комунистическа партия, Ху Джинтао (Hu Jintao), е посетил жилището на две гражданки с ниски доходи в пекинската община Лиджингюан (Lijingyuan). Жителите, Гуо Чунпинг (Guo Chunping) и дъщеря й, казали, че са наели държавен двустаен апартамент с площ 45 кв.м. за 77 юана (11 щатски долара) на месец. Китайските интернет потребители смятат това за абсурдно и го изразиха открито…

Неотдавна Apple Daily съобщи следното: Първо, наемът в Лиджингюан е приблизително 2000 юана (294 щатски долара) на месец, което прави невъзможно наемът на Гуо да е 77 юана, каза Daily. Второ, Гуо е държавен служител в Пътна полиция и не отговаря на условията за получаване на жилище при нисък доход. Трето, интернет потребители са открили снимки на дъщерята на Гуо да разглежда забележителни области в Китай, което повдига съмнения, че двете трябва да са злоупотребили с правителственото отпускане на средства за жилище при нисък доход, ако наистина са наели жилището за 77 юана.

На 30 декември 2010 г. CCTV излъчи тази новина, която бе копирана от други главни медии в Китай. Твърдението бе, че Ху е посетил обикновени хора в студеното време, за да разбере по-добре как живеят хората. Следва разговорът между Ху и двете гражданки.

 - Колко е месечният наем? Можете ли да си го позволите?

 - 77 юана на месец е сума, която лесно можем да си позволим. Благодарим на партията (Китайската комунистическа партия) и добрата политика (за жилища) на правителството.

Новината бързо се разпространи в интернет и беше осмяна от чатъри и блогъри.

Не е необичайно за местни държавни служители да мамят правителствени лидери, когато посещават местните области. Когато Джу Ронгджи (Zhu Rongji) е премиер (1998 г. – 2003 г.), той отива в област Линг (Ling) в провинция Анхуей (Anhui), за да проучи ситуацията със селското стопанство. След като Джу си тръгва, доволен от видяното, държавните служители изпразват хамбарите.

„Проблемът е, че лидерите може много добре да знаят, че са лъгани, но въпреки това са доволни да бъдат част от маскарада. Докато официалните медии го съобщават, хората нищо не могат да направят“, коментира Apple Daily.

По думите на инвестиционен консултант, който специализира във финанси и счетоводство, това е първият път в живота му в Пекин за три години, в който е чувал за апартамент с наем за 77 юана. „Бих искал да кажа на всички амбициозни млади хора, моля ви, не си мислете, че можете да живеете в апартамент за 77 юана в Пекин. Това съществува само в приказките“, предупреждава той в блога си.

Независимият писател и пекински жител Джанг Йонгпан (Zhang Yongpan) сподели пред Epoch Times, че живее в жилище, което е с площ от около 20 кв.м. и струва 1000 юана (147 щатски долара) на месец. Джанг не познава никого, който да живее в такова достъпно жилище като Гуо и дъщеря й. „Община Гуанджуанг (Guanzhuang) в област Чаоянг (Chaoyang) (където се намира Лиджингюан) е място с високи цени на жилищата. Една стая обикновено струва 1000 юана. Две стаи струват между 2000 и 3000 юана“, коментира Джанг.

Според него Ху знае, че измислено посещение като това ще провокира недоволство у хората, но той няма друг избор. Докато някои мислят, че Ху е мамен от местни служители, Джанг заяви: „Той не е глупак. Само се преструва, че не знае“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!