Следвайте "Буднаера" в Телеграм

16 ветерани от ККП написаха отворено писмо да се разследва и накаже Джоу Йонгканг

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Групата иска отстраняването на Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) от Постоянния комитет и поста ръководител на скандалния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), а също така Джоу да признае за извършените престъпления в преследването на Фалун Гонг, както и да подаде оставка, и да бъде разследван от Централната дисциплинарна комисия...


Отворено писмо до Ху Джинтао (Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao), подписано от 16 ветерани в Китайската комунистическа партия (ККП), бе публикувано онлайн на 9 май.
 
Освен за Джоу, в писмото се настоява да бъде отстранен и Лиу Юншан (Liu Yunshan) от поста министър на Централния отдел за пропаганда, и да не бъде допуснат да присъства на предстоящото заседание на Постоянния комитет на 18-тия Национален конгрес на ККП, който предстои да се проведе по-късно тази година.

Авторът на писмото, Ю Йонгчинг (Yu Yongqing), потвърди неговата автентичност в телефонно интервю с Epoch Times.
 
16-те подписали се от град Джаотонг (Zhaotong), провинция Юнан (Yunnan), изброяват престъпленията на Мао Дзедун и неговите приемници в Кръвопролитията на площад “Тянанмън” през 1989 и преследването на Фалун Гонг. Те също са изложили намерението на Джоу и Бо Шилай (Bo Xilai) за възвръщане на Културната революция и планирания от тях преврат.
 
Ю каза: "В най-различни движения, интелектуалците и фермерите бяха брутално репресирани. След мъченията на Културната революция на Мао Дзедун в Китай, неговите наследници Дън Сяопин и Джянг Земин са отговорни за Кръвопролитията от 1989 г. на площад “Тянанмън” и за преследването на Фалун Гонг". Ю вярва, че тези събития са съсипали бъдещето на Китай и каза, че извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност. Правителството трябва да реабилитира преследваните хора. Ако ККП не се промени, хората ще се надигнат и ще свалят комунистическата партия, каза Ю.
 
Според друг ветеран, У Джибо (Wu Zhibo), правителството в Пекин е знаело, че Джоу е подкрепял Бо Шилай. Той също така заяви, че Китай не може да се върне към тъмните и беззаконни дни на Културната революция.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!