Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танг Уен и Гао Зитан. Epoch Times

Китай нареди кампания срещу уеб прокси сървъри

Властите в Пекин са решили да извършат мощна кампания за затваряне на "вратички" в Интернет блокадата на Китай.
Властите в Пекин са решили да извършат мощна кампания за затваряне на "вратички" в Интернет блокадата на Китай. (Getty Images)

Властите в Пекин са решили да извършат мощна кампания за затваряне на "вратички" в Интернет блокадата на Китай. Те възнамеряват да блокират всички свободни уеб-базирани прокси сървъри в цялата страна, така че нетизените вече няма да имат достъп до забранени уебсайтове или кеширана информация на блокирани сайтове като Facebook, YouTube и Gmail...
 
Изявлението, съобщено от Отдела за наблюдение на Интернет към Общинското управление за обществена сигурност в Пекин на 8 май, гласи, че всички компютърни Интернет услуги в страната трябва да бъдат проверени и всеки безплатен или открит уеб-базиран прокси да бъде блокиран незабавно.

Анонимно сърфиране

Китайската Интернет цензурираща система, известна като Великата защитна стена (GFW) или Златен щит, блокира политически чувствително съдържание и поставени в черния списък чуждестранни сайтове. GFW също така забранява на доставчиците на Интернет услуги (ISP) в Китай да предлагат достъп до социални мрежови сайтове, като Facebook и Twitter, под претекста за поддържане на социална стабилност.
 
Въпреки огромните разходи на пари и персонал, в действителност GFW не е трудно да се заобиколи. Уеб-базиран прокси сървър е популярно решение "да се прескочи стената".
 
Откритите прокси са отворени за обществеността и се използват широко. Когато потребител се свързва към Интернет, уеб-базиран прокси стои между потребителя и уеб сайта, директно общувайки и с двете страни.
 
Така уеб сайтът вижда само прокси сървъра, но не и реалния Интернет протокол (IP) адрес на потребителя, и потребителят се разглежда като анонимен. Това е известно като "анонимно сърфиране." Това е често срещан начин за заобикаляне на защитни стени и деблокиране на сайтове.
 
Чрез уеб-базирани прокси, китайските нетизени имат достъп до кеширана информация на блокирани сайтове като Facebook, YouTube и Gmail.
 
Заповедта от 8 май означава, че нетизените няма да са в състояние да използват отворени уеб-базирани прокси за посещение на блокирани уеб сайтове, или да четат забранени медии.
 
Според по-ранен репортаж тази седмица, режимът е похарчил наскоро над 10 милиона юана за модернизиране на GFW, за да затегне контрола върху достъпа до чуждестранни сайтове.
 
Обновената технология включва комбинация от софтуер и хардуер, включително сондиращи мрежови анализатори, сравняване на базови възли, апарати за ръчно тестване и други помощни методи, прилагани за атакуване на чужди сайтове от черния списък на комунистическия режим, като например Epoch Times и DynaWeb.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!