Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Леонг Лемонс, Матю Робертсън, Epoch Times

Хиляди протестират срещу източване на фондове

Селяни са наобиколили местна правителствена сграда с настояване за отговори относно парите в помощ на жертвите от земетресението, за които се предполага, че са присвоени от местни чиновници.
Селяни са наобиколили местна правителствена сграда с настояване за отговори относно парите в помощ на жертвите от земетресението, за които се предполага, че са присвоени от местни чиновници. (снимка: Интернет)

Хиляди селяни протестираха срещу присвояването на средства, предназначени за жертвите на земетресението в югозападен Китай, близо до мястото на силния трус от 2008 г...

На 25 април жителите на гр. Линджянг (Linjiang), разположен близо до Уенчуан (Wenchuan) –  епицентърът на труса от май 2008 г., който уби хиляди хора, наобиколиха местната правителствена сграда и изпочупиха маси и столове.

На място бе изпратена полиция, която да разпръсне тълпата със сила. Репортажи за последвалото насилие включват ослепен жител на селото след удари по окото от страна на полицаи и бременна жена, повалена с удари на земята, докато говорела по телефона, и впоследствие хоспитализирана. Според свидетели полицаите решили, че тя снима събитията. По думите на очевидците жената започнала да кърви силно, след като въоръжената полиция започнала да я удря. По-късно тя била отведена в окръжното бюро от полицаите, преди да извикат линейка, след като установили, че жената е с тежки наранявания.

Според местен жител, пожелал анонимност с оглед лична безопасност, чиновници от гр. Линджянг, окръг Мингшан (Mingshan), провинция Сичуан (Sichuan), са откраднали стотици милиони юани от фонда за подпомагане на жертвите от земетресението в Уенчуан.

Селяните се изправили срещу чиновниците на 22 април, но когато били посрещнати с враждебни отговори, засилили протестите си. Според очевидец чиновник е заявил: „Аз ще излапам фонда… дори трохи няма да ви оставя!“

Когато не им били предоставени никакви отговори, жителите решили, че нямат друг избор, и започнали размирици на 25 април.

На следващия ден протестите от 25 април са били последвани от още гневни селяни, които също наобиколили правителствените сгради.

Според сведенията полицията е отговорила с насилие. „Следобед правителството изпрати стотици хора от въоръжената и бунтовническата полиция, както и милицията, за да потъпчат селяните“, разказа очевидец в телефонно интервю.

„Вчера селяните отвориха шкаф с финансовата документация и установиха, че парите са били взети от партийни чиновници и техните семейства. Всяко семейство е получило по 100 хил. юана (15 800 щ. д.). Селяните бяха възмутени. ККП е толкова корумпирана; всеки неин чиновник е корумпиран“, коментира друг.

Чиновниците от правителството на Линджянг, с които Epoch Times успя да се свърже, отказаха да отговарят на въпроси относно инцидента или твърденията за присвояването.

Селяни заявиха, че няма да спрат протестите си, докато правителството не даде легитимно обяснение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!