Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иво Христов: Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без ваксини

Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без да се ваксинират срещу COVID-19, заяви пред Радио „Фокус“ Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той подчерта, че ваксинирането се приема скептично в много страни, не само в България.

„Ваксините бяха разработени в условия на форсмажор, без спазване на общоприетите в научната методика срокове. Една от ваксините почива на съвсем новаторски принцип и е съвсем нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при определени хронични заболявания. Затова трябва да се остави свобода на хората да преценяват дали да си поставят ваксина. Държавата със сигурност ще направи ваксинирането предусловие за ред дейности. Говори се, че това ще стане задължително условие за авиотранспорта. Това е част от ролята на държавата и санитарните органи да гарантират здравната сигурност, но това не значи, че трябва да се отнема свободата на хората да живеят, без да се ваксинират. Правото да разполагаме със своето тяло е отвоювано с десетилетни борби и парадоксалното е, че сега същите тези либерални кръгове, които исторически са провели тези реформи, търсят да наложат задължителното ваксиниране за всички граждани“, подчерта евродепутатът.

Според Христов пазарът на ваксините в света е огромен, многомилиарден, затова е нормално да има съмнения за лобизъм.

„Става въпрос за изключително голям икономически залог. Свидетели сме как няколко

фирми се опитват да си го поделят. Те са активни на европейския пазар. Нормално е да има съмнения за лоби, нормално е ЕП да очаква прозрачност при сключване на тези многомилиардни договори. Забелязваме, че фирми, които си гарантират големи поръчки на различни места по света и завземат големи сектори от пазара, се оказват неспособни да доставят в срок и бързо съответния брой ваксини. Същевременно те държат да съхранят този пазар, което забавя процеса по ваксиниране и овладяване на пандемията“, коментира евродепутатът.

Когато икономическият и здравният залог е толкова голям, е необходимо да има прозрачност, допълни Иво Христов.

fakti.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Иво Христов: Не трябва да се отнема свободата на хората, които искат да живеят без ваксини – Свободно слово (svobodnoslovo.eu)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!