Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

ЗН: Инцидентът в консулството на САЩ: Извинение да се отстрани Бо Шилай?

Държавният департамент на САЩ и Министерството на външните работи на китайския режим потвърдиха, че Уанг Лиджун (Wang Lijun), заместник-кмет на Чонгчинг (Chongqing), е отишъл в американското консулство в Ченгду. Анализатори твърдят, че потърсената от Уанг закрила от консулството на САЩ е значително събитие, както и че е много рядко за китайския режим да признае за такова нещо. Може да се окаже, че китайският режим е решил да се отърве от Бо Шилай преди 18-тия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП)...

Бивш началник на полицията в Чонгчинг, Уанг Лиджун е основен играч в кампанията на Бо Шилай "Пей червено, бори се с черното (мафията)". Но след това Уанг изпада в конфликт с Бо и преди няколко дни е забелязан в американското консулство, очевидно търсейки убежище.

На 8 февруари той е отведен от американското консулство от служители на китайската Държавна сигурност. След което управата на Чонгчинг съобщи, че Уанг Лиджун е взел "профилактичен" отпуск.

Виктория Нюланд, говорител на Държавния департамент на САЩ, удостовери, че Уанг е бил в консулството на САЩ в Ченгду. Но не направи коментар дали Уанг е поискал закрила от САЩ, както и отказа да разкрие за какво е говорил Уанг докато е бил в консулството.

Цуй Тянкай (Cui Tiankai), зам. външен министър на китайския режим, заяви, че отиването на Уанг Лиджун в американското консулство е "независимо" и лично решение. Както и че случаят е приключил и няма нищо общо с предстоящото посещение на Ши Джинпинг (Xi Jinping) в Съединените щати.

Но за професор Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang) от Университета "Джордж Мейсън" в САЩ инцидентът с Уанг Лиджун е бомба, хвърлена върху китайската политика. Според информация, отиването на Уанг в консулството на САЩ е било одобрено от централното командване на китайския режим, и най-вече от Ху Джинтао (Hu Jintao), като освен това бе разкрито, че обявената от Чонгчинг т. нар. "профилактична" отпуска на Уанг е лъжа.

На 9 февруари мрежата Boxun публикува отворено писмо на Уанг Лиджун, в което той заявява: "(Кампанията) на Бо Шилай "Пей червено, бори се с черното" е една подигравка. Това е пълно шоу, което той скалъпи, за да влезе в Постоянния комитет на Политбюро. Това е Културна революция на Бо Шилай! Той е най-големият мафиотски бос. Аз съм рискувал живота си заради него, а той ме третира по-лошо от куче."

Проф. Джанг Тянлянг казва, че "Пей червено, бори се с черното" на Бо Шилай от една страна злепоставя Хе Гуочянг (He Guoqiang) и секретаря на Чонгчинг, Уанг Янг (Wang Yang), а от друга, поради случаите с Ли Джуанг (Li Zhuang) и останалите, Бо Шилай си е създал с това много врагове.

Проф. Джанг Тянлянг: "Бо Шилай прехвърли Уанг Лиджун в Чонгчинг, за да замени всички длъжностни лица в Чонгчинг със собствени хора. Бо Шилай е заслепен от алчност, той е загубил разума си напълно. Той е обезумял и затова не го е грижа за последствията от действията му, като в крайна сметка си създаде врагове сред собствените си хора."

В откритото писмо Уанг Лиджун обвинява Бо Шилай в корупция, посочвайки, че Бо и семейството му са взели скандални суми пари. Според Уанг има много доказателства, които той е дал на различни агенции. Уанг е поискал също така от свои приятели в САЩ да публикуват тези доказателства. Според сведенията Бо Шилай е отвлякъл шофьора на Уанг и други хора, за да заплашва Уанг.

Тайвански медии съобщиха в нощта на инцидента с Уанг Лиджун, че въпреки стриктния контрол на китайския режим над Интернет, на 8 февруари не е имало цензура. Това допълнително показва, че Пекин е взел решение да се даде гласност на инцидента с Уанг Лиджунг и така да се окаже натиск върху Чонгчинг.

Освен това проф. Джанг Тянлянг посочва, че потвърждението на китайския режим, че Уанг Лиджунг е отишъл в консулството на САЩ, също е знак за намерението на Централния комитет на ККП да се отърве от Бо Шилай.

Това би подпомогнало плановете на Ху Джинтао за 18-тия конгрес на ККП и би сплашило непокорните служители. То ще нанесе и тежък удар на поддръжниците на Бо Шилай и Джянг Земин (Jiang Zemin, Дзян Дзъмин).

Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), главен редактор на хонгконгското списание Trend, коментира, че Ху Джинтао набляга на борбата с корупцията точно преди 18-тия конгрес, защото иска да използва случая с Уанг Лиджун да се отърве от Бо Шилай.

Джанг Уейгуо: "След сценария с Чен Лянгию (Chen Liangyu) и Чен Шитонг (Chen Xitong) ударът по заместниците и доверените последователи е с цел извличането на изгода от това. Мисля, че сега Ху Джинтао и Уен Джябао наблюдават дали Бо Шилай е готов да се признае за виновен.
Така стана с Чен Лянгию и Чен Шитонг, защо да не могат да го направят и с него (Бо Шилай)?"

Хонгконгският Apple Daily съобщи, че случаят с Уанг Лиджун може да е план на Ху Джинтао и Уен Джябао "да вземат чужд нож за убийството си". Както в случая с шанхайския фонд за социално осигуряване, където атакуваха партийния секретар на Шанхай Чен Лянгию, но всъщност се целеха в Джянг Земин.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Xiao Yan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!