Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jenny Liu, Epoch Times

Грег Оутри: Вътрешни борби в китайския режим могат да доведат до Съветски стил колапс

Интервю с Грег Оутри, съавтор на "Смърт от Китай"

Грег Оутри, учен по въпросите на Китай и съавтор на "Смърт от Китай", говори пред аудитория. (Epoch Times)

Събитията, разиграващи се в Китай през последните няколко седмици, разтърсват Китайската комунистическа партия (ККП). След отиването на Уанг Лиджун, бивш шеф на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчинг, в американското консулство в град Ченгду на 6 февруари последва домино ефект от борби за власт и вярност, които застрашават самата същност на комунистическия режим...


На 21 март експертът по въпросите на Китай и съавтор на "Смърт от Китай" Грег Оутри изнесе реч в Университета на Калифорния в Ървин, обяснявайки наскорошните борби сред лидерите на ККП и тяхното значение за международната общественост. Epoch Times интервюира Оутри преди речта му.


Грег Оутри: Когато имате вземане даване с [бившия партиен секретар на Чонгчин] Бо Шилай, вие си имате работа със старомоден гангстер, с човек, за когото поне знаете какви са позициите му, докато сегашното ръководство на Китай, Ху Джинтао и Уен Джябао, са такива хлъзгави персонажи. Хубаво е, че поддръжник на твърдата политика като Бо Шилай е отстранен, но това не ми дава увереност, че Китай се движи към по-демократична система - просто ме кара да смятам, че техният маркетинг ще продължава да е по-привлекателен за Запада.

Мисля, че факта, че дори има дискусии относно вътрешната борба и потенциалния преврат показва ясно, че този режим е много по-нестабилен, отколкото повечето американци знаят, особено американските бизнесмени и политици. Това е риск, за който САЩ трябва да знаят.

Фактът, че Бо Шилай е бил отстранен показва ясно, че в рамките на ККП протича вътрешна борба за власт и е хубаво да се знае от американските бизнесмени и политици, че този режим не е стабилен режим, където да инвестираме нашите политически и капиталови ресурси …

Аз нямам никакво доверие, че премахването на Бо показва някаква стъпка напред към демокрацията и човешките права в Китай. Мисля, че това просто означава, че ще продължим да имаме режим, който умее добре да рекламира себе си пред САЩ и другите западни страни.

Epoch Times: В сегашната ситуация смятате ли, че демокрацията ще промени Китай на по-добро?

Грег Оутри: Не мисля, че това, което сме видели досега дава някакви индикации за положителна промяна в Китай.

Очевидно е, че сегашните лидери на Китай говорят за напредък и говорят в евфемизми и топли фрази, особено когато говорят на Запад, но никога няма реален напредък. Подтискането на информационния поток в Интернет и цензурата на религиозните практикуващи, тибетците, продължават с неотслабваща сила. Аз нямам причина да мисля, че ще видим промяна в това, само защото Бо е отстранен в Чонгчинг.

Може да има местна промяна в този град, където можем да видим известно отстъпване от преклонението към Мао, което течеше, но аз не мисля, че Китай ще забележи някаква промяна, освен ако няма реален конфликт, който да се разгърне и заплаши с отхвърляне на тези в Джонгнанхай (администрацията на партийното ръководство в Пекин).

Epoch Times: Как виждате ролята на правителството на САЩ?

Грег Оутри: Не мисля, че ще бъде особено положително за правителството на САЩ да се намесва директно, защото не мисля, че правителството на САЩ може да подкрепи която и да е от двете враждуващи страни.

Едната е старомодната маоистка диктатура, а сегашният режим са група лъжци. Така че няма причина да се подкрепи която и да е от двете страни. САЩ трябва да подкрепят китайския народ и да продължават да са ясни и открити, че ние подкрепяме човешките права, [и] подкрепяме свободата на медиите в Китай. Докато това не се случи ние не се интересуваме от това как те се борят един срещу друг.

Въпреки това трябва да сме наясно, че това е нестабилен режим, много наподобяващ на Съветския съюз през 1990-1991 г. и за американските политици да инвестират американската политическа сила в настоящия режим, или за бизнесмените да продължат да инвестират капитал, е рисковано начинание. Трябва да сме наясно с това и е необходимо да преразгледаме ангажираността да си сътрудничим със сегашното китайско правителство, докато не се възвърне стабилността.

Не мисля, че американското правителство трябва да прави друго, освен да е далеч по-предпазливо относно природата на хората, с които си имаме работа в момента, както и факта, че в рамките на тяхната така наречена еднопартийна система са налице противопоставящи се сили, и поради това, че настояват на еднопартийна система не е възможно мирно предаване на властта от една група на друга в рамките на Китай.

Очевидно ще имаме в даден момент конфронтационно предаване на властта и това няма да е добре за световната икономика. То може да не е добре и за китайския народ, и вероятно не е добре за американското правителство да бъде въвлечено.

Не мисля, че американското правителство може да предприеме каквито и да било конкретни действия, за да насочи нещата в една или друга посока. Защото отново казвам, ние не можем да подкрепим нито една от страните в тази ситуация, докато не се зароди някаква нова сила в Китай, като например Жасминова революция или Азиатска пролет, ако щете.... Американското правителство няма много какво да направи, освен да престане да подкрепя лъжите, които идват от ККП [Китайската комунистическа партия].

Epoch Times: Някои китайци искат правителството на САЩ да разкрие доказателствата, които Уанг Лиджун е донесъл в консулството.

Грег Оутри: Мисля, че ще бъде наистина интересно да се разбере, защо Уанг Лиджун е бил в посолството в Ченгду и намирам за интересно, че полицията в Чонгчинг го е преследвала по целия път до Ченгду и че някои американци, дори политици и бизнесмени не са наясно, че това е станало.

Това е страшно нещо: което се случва в тази страна не е проява на върховенството на закона. Би било чудесно да се знае какво е правил там. Наистина ли е търсил убежище от САЩ? Или просто се е криел от Бо, докато хората от Пекин дойдат да го спасят, така че да може да предаде доказателствата за плана за преврат на Бо?

Аз не зная, но мисля, че американското правителство трябва да сподели това, което знае. Знам, че някои членове на Конгреса настояват Държавния департамент да направи това. Аз ще бъда във Вашингтон следващата седмица, за да свидетелствам пред Комисията по външна политика и във всеки случай ще предам на членовете на Конгреса това, което знам. ... Мисля, че те ще бъдат много заинтересовани да предадат тази информация, както на американския народ, така и ... на китайския народ.

Epoch Times: Шефът на Уанг Лиджун е Бо Шилай. Шеф на Бо Шилай е Джоу Йонгканг, а шефът на Джоу е Джянг Земин, който започна преследването на Фалун Гонг. Смятате ли, че това събитие в крайна сметка ще изложи престъпленията на Джянг?

Грег Оутри: Бих искал да вярвам, че ще видим истината за управлението на Джянг Земин да излезе наяве, а също и преследването на Фалун Гонг и създаването на Управление 610, както и всички други неща, които е вършил.

Но от друга страна, настоящият режим не иска непременно да се покаже какво е причинил Ху Джинтао на тибетците, или преследването което той продължава и до сега. Мисля, че те ще са доста предпазливи да позволят тази информация да стане публично достояние, дори и да искат да я използват, за да наранят политическите си съперници. Но никога не се знае, защото ККП е една черна кутия, пълна с боричкащи се плъхове. Това е политическа система, като никоя друга по света.

Epoch Times: Беше казано, че това може да е първата стъпка към разпадането на ККП. Вие как мислите?

Грег Оутри: Мисля, че изглежда много като ситуацията, която видяхме в Съветския съюз през 1990-1991 г., където имаше хардлайнери, опитващи се да възстановят хардлайнерската система. Горбачов беше започнал да я отключва малко ... Когато не можеше да я държи заключен повече, цялата система се разпадна в хаос.

Мисля, че това е възможно, но все пак не знаем - това е една черна кутия, тъй като ККП настоява за еднопартийно управление и не е открита. Хората в Китай не знаят какво става, и това е жалко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!