Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephen Gregory and Xue Fei, Epoch Times

Джоу Йонгканг последва Бо Шилай, казват нетизени

Джоу Йонгканг (ляво), секретар на Централния политически и законодателен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), последва Бо Шилай. Внезапно обявена национална идеологическа сесия е поредният знак, че нещата се променят в Пекин.
Джоу Йонгканг (ляво), секретар на Централния политически и законодателен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), последва Бо Шилай. Внезапно обявена национална идеологическа сесия е поредният знак, че нещата се променят в Пекин. (Скриншот от НТДТВ)

В гъмжащия от слухове за преврати и чистки Пекин съобщението за сесия на иначе скучното идеологическо обучение предизвика вълнуващи спекулации, че на още един високопоставен служител е показана вратата...


Комитетът по политическите и законодателни въпроси (КПЗВ) е много силна организация в апарата на Китайската комунистическа партия (ККП). Той контролира гражданската полиция, въоръжената полиция, съдилищата и прокуратурата - или почти всичко, свързано с изпълнителната власт. Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) е топ ченге на Китай дълго време - той е начело на КПЗВ от 2007 г. насам, а преди това бе министър на Обществена сигурност.

Вечерта на 21 март " устата" на ККП Xinhua съобщи, че КПЗВ ще проведе национално идеологическо обучение, първата среща на която ще се състои на 26 март. А в края на април ще започне широкомащабна общонационална идеологическа сесия, като в нея се очаква да участват 3300 партийни секретари. Това съобщение беше публикувано също така в къта на Джоу Йонгканг в онлайн изданието на в. People’s Daily.

Има няколко странни неща около това съобщение. На 19 март Джоу проведе среща на КПЗВ, но на нея той не спомена, че предстои сесия за национално обучение след една седмица.

Също така, в обявата на 21 март не се споменава нищо за Джоу. В съобщението се споменава обаче за лидера на ККП, Ху Джинтао. Казва се също така, че обучителната сесия ще бъде посветена на изследване на приноса на Ху в идеологията на ККП, неговата теория за "Научното развитие".

Реакция на нетизените

Спекулации за обявяването на идеологическата сесия тръгнаха светкавично в китайския интернет. Нетизени тълкуват странностите около това обучение в светлината на разгарящата се борба за власт в Пекин.

Бо Шилай, бивш шеф на партията в мегаполиса Чонгчинг, и Джоу Йонгканг са основните фигури във фракцията на бившия лидер на ККП, Джянг Земин. Джянг е в силна конкуренция за власт с настоящия лидер на ККП Ху Джинтао и премиера Уен Джябао.

На 15 март избраният наследник на Джоу да оглави КПЗВ, Бо Шилай, бе поставен под домашен арест от Централното бюро за охрана, агенцията, която отговаря за сигурността на топ лидерите на ККП. Много блогъри смятат, че Джоу сега е последвал съдбата на Бо.

"КПЗВ ще проведе масивен курс на обучение на повече от 3300 секретари. Не мислите ли момчета, че в това има нещо подозрително? Може би Джоу Йонгканг е в беда?", запита блогър.

"Изглежда Джоу Йонгканг е арестуван. КПЗВ иска хората им да се закълнат във вярност", каза друг блогър.

Трети блогър писа: "Изглежда като партийният секретар на КПЗВ да си е заминал и партийните функционери трябва да пренастроят формацията".

Обучителната сесия се разбира от китайските нетизени като средство за налагане на лоялност към Ху Джинтао. Блогър смята, че принудата на членовете на КПЗВ да изберат страната на Ху е подготовка за по-голяма чистка: "Това е как борбата за власт се извършва в императорския двор: най-добрите служители в столицата трябва да се подредят, за да покажат публично позицията си, последвани от армията, а след това и от местните правителствени ръководители. Така секретари на всички местни КПЗВ трябва да отидат в столицата, за да обявят публично позицията си. Централната комисия за дисциплинарна инспекция на ККП ще търси и отстрани противниците."

Като цяло, обучителната сесия се разглежда като доказателство, че фракцията на Ху сега е във възход. Блогър коментира: "Уен Джябао, Ши Джинпинг и Ли Кечянг се паявиха тази вечер в новините на Централната китайска телевизия, но нито един човек от фракцията на Джянг нe се показа. Изглежда като вече да са победени."


Съобщения за ареста на Джоу


Много източници твърдят, че Джоу Йонгканг е бил арестуван, въпреки че досега няма официални потвърждения на тези твърдения.

Сигурен източник на Epoch Times в Китай, имащ достъп до най-висшия партиен елит, съобщи на 21 март, "Нещо сериозно става в Пекин. Джоу е бил арестуван."

Също на 21 март Файненшъл таймс цитира "човек с близки връзки в апарата за сигурност на Китай" да казва, че "На г-н Джоу е било наредено да не прави никакви публични изявления и да не участва в никакви високопоставени срещи, като до известна степен над него се упражнява контрол."

Хонгконгският в. Apple Daily също съобщи на 21 март за множество арести на ключови фигури в Китай. Вестникът цитира У Гуанконг, главен изпълнителен директор на компанията Sports Development в Гуангджоу да обявява, че човек от Пекин с вътрешна информация му казал, че партийната централа имала сериозно разделение по въпроса как да се справи с Бо Шилай. "Уен Джябао и Джоу Йонгканг имаха сериозен конфликт", е цитиран У да казва. "Чух, че всички от бандата на четиримата [фракцията на Джянг - Бо, Джоу, Джя (Jia Qinglin) и Ли Чангчун], са били уволнени."

Както Джоу, Джя Чинглин и Ли Чангчун са членове на Постоянния комитет на Политбюро - деветимата мъже на върха на ККП. Ако репортажът на Apple Daily се окаже верен, арестът на три такива влиятелни фигури ще бъде чистка, невиждана досега в Китай от времето на края на Културната революция през 1976 г., когато в Китай бе арестувана "Бандата на четиримата".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!