Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hua, Epoch Times

Конспирацията на Бо Шилай е само началото (Част 1)

Лидерът на ККП Ху Джинтао предава властта на настоящия зам.-председател на ККП, Ши Джинпинг. (Daxiong/The Epoch Times)
Лидерът на ККП Ху Джинтао предава властта на настоящия зам.-председател на ККП, Ши Джинпинг. (Daxiong/Epoch Times)
Лидерът на ККП Ху Джинтао предава властта на настоящия зам.-председател на ККП, Ши Джинпинг. (Daxiong/Epoch Times)

Спектакълът на Уанг Лиджун (Wang Lijun), който се опита да избяга, плени много хора в и извън Китай, защото отвори прозорец за борбите за власт, заплашващи Китайската комунистическа партия (ККП). Но при концентриране на погледа аферата с Уанг може да предостави прекалено тесен фокус за разбиране на това колко трудна е ситуацията на ККП.

Уанг Лиджун бе полицейски ръководител и първи зам.-кмет на провинциално ниво на Чонгчинг. След като шефът на Уанг, Бо Шилай (Bo Xilai), разбра, че Уанг е определен за разследване от централните власти на партията, Бо изхвърли Уанг от борда, като го уволни.

Бо се страхувал, че Уанг ще се опита да се спаси и ще разкрие корупцията на Бо. Той арестува и 13 от близките на Уанг, трима от които умират в рамките на една седмица.

Страхувайки се, че Бо ще го убие, Уанг бяга в американското консулство в Ченгду на 6 февруари и моли за убежище. Той носи със себе си документи и история за разказване: Бо заговорничи с Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), ръководителят на китайските полицейски сили, да измести следващия ръководител на ККП, зам.-председателя Ши Джинпинг (Xi Jinping), след като поеме властта на 18-я партиен конгрес по-късно тази година.

След като този заговор бе разкрит, започнаха да циркулират спекулации за това как заговорът на Бо и Джоу, насочен срещу Ши, отговаря на борбата за първенство между кликите, водени от предишния лидер на ККП Джянг Земин (Jiang Zemin), настоящия лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиера Уен Джябао (Wen Jiabao).

Докато борбата между Джянг и Ху може да е основната битка в ККП, има няколко фактора и клики, които дърпат ККП в различни посоки.

Червените гвардейци


Помислете, че управлението на ККП ще бъде поето от поколение от времето на Културната революция.

Наскоро професор Чян Личун (Qian Liqun) от Пекинския университет публикува статия в хонконгския вестник Sing Pao Daily News със заглавие „Притеснения за червеногвардейците, идващи на власт“.

Ако Ху Джинтао и Уен Джябао са от поколението на колежаните по време на Културната революция, тогава Ши Джинпинг е от поколението на тези, които са били на 15 г., когато са се присъединили към Червените гвардейци.

Тези хора произлизат от семейства на високопоставени служители, но са живеели в селските райони, докато са ходили на училище, и знаят за страданието на хората. Много от тях са били в чужбина, а някои може и да настояват за реформи в ККП, носейки някои нови характеристики за китайското общество.

„Обаче това, което не може да бъде пренебрегнато, е ефектът на Културната революция върху тези хора“, пише Чян. „Не забравяйте, че те са били червеногвардейци на Мао Дзедун (Mao Zedong). Влиянието на Мао върху тях не може да се пренебрегне. В известен смисъл старите червеногвардейци могат да се превърнат в „малък Мао Дзедун“.“

„Според мен трябва да сме нащрек за жестокия манталитет от Културната революция за постигане на целите „чрез всички необходими средства“. Много е трудно да съществува друг завладяващ лидер като Мао Дзедун или Денг Шяопинг (Deng Xiaoping) днес.“

„Има много разделения между старите червеногвардейци. Как те могат да работят заедно е важен въпрос за времето на Ши Джинпинг. Ако нещата не вървят добре, може да има вътрешни борби или всички да тръгнат по различни пътища“, пише Чян.

Бо Шилай е бивш червеногвардеец, въпреки че се присъединява на 17 г., а не на 15 г. Определено примерът на Мао е направил дълбоко впечатление на Бо, за който бе съобщено, че е казал, че той ще поведе Китай към бъдещето. Но Бо може да не е единственият, който е насочил поглед към властта.

Продължение…

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!