Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ariel Tian & Matthew Robertson, Epoch Times

Поставянето на лекарски диагнози е забранено след отравянето на река в Китай

Снимка на "вътрешната разпоредба" в Народната болница в град Люджоу (Liuzhou). Тя инструктира персонала на болницата да не поставя диагнози на кадмиево отравяне.
Снимка на "вътрешната разпоредба" в Народната болница в град Люджоу (Liuzhou). Тя инструктира персонала на болницата да не поставя диагнози на кадмиево отравяне. (Voc.com.cn)

Река в Китай е отровена с токсичния химикал кадмий, но в местната болница е дадена разпоредба, която забранява диагностицирането на пациенти с кадмиево отравяне.

Изтичането на кадмий от местен завод в река Лонгджянг (Longjiang) в град Хечи (Hechi), провинция Гуангши (Guangxi), бе оповестено от държавните медии три дни след засичането на замърсяването. В момента химикалите за неутрализиране на вредните ефекти са в недостиг...

На 29 януари нетизен публикува онлайн "вътрешна разпоредба" от Народната болница в град Люджоу, който се намира в близост до разлива. Тя изисква от лекарите и медицинските сестри да научат от Интернет за лечението и контрола на отравянето с кадмий, тъй като "е възможно висшестоящите да изпратят хора за извършване на инспекции". Същевременно в разпоредбата се заявява, че "не се позволява на лекарите да поставят писмени диагнози на отравяне с кадмий", според държавната информационна агенция Шинхуа.

Два дни по-късно от болницата са отговорили, че публикуваната онлайн снимка е фалшива, но независимо от това болницата не е квалифицирана да диагностицира отравяния с кадмий. Те коментират, че според съответните правила, поставянето на писмени диагнози на кадмиево отравяне е отговорност на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Люджоу.

Джонг Ши (Zhong Xi) - лекар в голяма реномирана болница, публикува коментар в The Beijing News, в който критикува отговора на болницата в Люджоу. "Идващи от педагогическа болница от най-високо равнище, лекарите са в състояние да диагностицират отравянето с кадмий и неговите различни видове - как е възможно един доктор да не бъде запознат с него?", пише той. "Да го кажем директно - дори и стажантите притежават тези познания. Но защо тогава управлението на болницата подчертава, че те нямат такива? Дали това не е намеса на администрацията? Да не би просто да желаят всичко да бъде потулено заради правителството?"

Отравянето с кадмий - вещество, използвано в производството на бои, спойки, слънчеви клетки и батерии - може да причини увреждане на бъбреците и черния дроб и да отслаби костите. Настоящото замърсяване може да бъде проследено до изхвърлянето на вещества от минна компания в Гуангши.

Според програма, излъчена по държавната Китайска централна телевизия на 30 януари, в близкък град е открита мъртва риба на 15 януари, въпреки че Люджоу - основното място на замърсяването, не е било уведомено в продължение на няколко дни. 

Експерти твърдят, че решението на проблема е да бъдат излети в реката химикали, предназначени за неутрализиране на кадмиевите замърсители. Вечерта на 29 януари заместник-кметът на град Хечи - Лий Уен Канг (Lee Wen Kang), заяви, че в рамките на няколко дни ще има недостиг в доставките на тези химикали. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!