Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya & Gary Pansey, Epoch Times

Изборите в Тайван притесняват китайските застъпници за демокрация

Докато последните избори в Тайван може да са дали на гражданите на континентален Китай вдъхновяващ дъх на демокрация, дисиденти вътре и извън Китай се опасяват, че резултатът от изборите може да се окаже крачка назад в надеждите за постигане на демокрация на континента...

На 14 януари президентът на Република Китай (Тайван) Ма Инг-джеоу (Ma Ying-jeou) от управляващата партия Куоминтанг (Националистическа партия - КМТ) бе преизбран с 51.6 процента от гласовете, побеждавайки Цай Инг-Уен (Tsai Ing-wen) от Демократичната прогресивна партия (DPP).

"Взаимните отношения през следващите четири години ще бъдат по-хармонични, с по-голямо взаимно доверие и по-малък шанс от конфликт", заяви Ma в победната си реч. "Трябва да предоставя на Тайван една по-устойчива и стабилна среда."

Критиците реагираха на речта на Ма, като посочиха, че постигането на демокрация в континенталната част на Китай е ключът към постигането на хармонични отношения между двете страни на Тайванския пролив.

"Всички бихме желали да видим мир между двете страни на Тайванския пролив, но сме наясно, че тираничната Китайска комунистическа партия (ККП) не държи никога на думата си, така че ключът към постигане на мир през пролива е да бъде насърчавана демократизацията на континентален Китай", заяви Ху Пинг, главен редактор на дисидентското списание Пекинска пролет в интервю за Ню Танг Дайнъсти TV (NTD).

Пекинският журналист-дисидент Чен Зиминг (Chen Ziming) отбеляза, че ако едната страна на пролива е демократична, а другата авторитарна, тогава континентален Китай ще представлява винаги заплаха за Тайван.

"Винаги сме се надявали, че Тайван ще се превърне в база за демокрация в Китай", каза специалистът по конституционно право Чен Йонг-мяо (Chen Yong-Miao) пред Epoch Times. "Преди четири години, когато Ма Инг-джеоу встъпи в длъжност, се зарадвахме всички, като повярвахме, че тази цел вече е в полезрението ни. Много хора дори се замислиха да имигрират в Тайван.

"Но след това се случиха няколко разочароващи неща: Ma ограничи финансирането за Тайванската фондация за демокрация, депортира обратно в континентален Китай имигрирали нелегално дисиденти и позволи на пропагандните новинарски медии на ККП - Пийпълс Дейли и Централната китайска телевизия, да започнат да оперират в Тайван", каза Чен.

Хуанг Чи (Huang Qi) - основателят на Службата Тянуанг за човешки права в Китай, e също така загрижен относно случващото се с КМТ под управлението на Ма.

Хуанг заяви пред Epoch Times, че КМТ се опитва да угоди на ККП, вместо да утвърждава истината и справедливостта, и изглежда е забравила многобройните гонения и страданието, в което живеят хората в Китай, включително такива уязвими групи като политическите затворници, активистите за правата на човека и практикуващите Фалун Гонг.

"Днес историята избра Ма Инг-джеоу", каза Хуанг. "Искрено се надяваме, че президентът Ма Инг-джеоу и неговият екип ще успеят да разглеждат демократизацията на Китай като своя отговорност и да повишат загрижеността си за ситуацията с човешките права в Китай."

Китайска демокрация

Уанг Дан (Wang Dan), активист за демокрация от континенталната част и гостуващ професор в Националния университет Ченг Кунг в Тайван, заяви пред Epoch Times на 15 януари, че тези президентски избори са имали голямо влияние върху континентален Китай, което е накарало много от гражданите там да посетят Тайван, с цел да видят лично изборите. Много други са следили резултатите през Интернет.

Професор Шя Минг (Xia Ming) - политолог в нюйоркския колеж City College of New York, заяви, че изборите в Тайван са били разкъсвани от фалшивата концепция, имплантирана от комунистическия режим, че демокрацията не е съвместима със ситуацията в Китай.

И обратно, изборите са оказали сериозно влияние, заяви Шя, особено измежду интелектуалната общност в Китай, карайки я да постави под въпрос и подложи на съмнение управлението на комунистическата партия.

Синът на бившия секретар Джао Зиянг (Zhao Ziyang) (реформистки премиер и ръководител на ККП през 1980 г.) - Бао Po, изказа подобно мнение на 15 януари в Тайпе, като заяви, че демокрацията в Тайван е модел за подражание и доказва, че демокрацията е подходяща за китайската общност, докато същевременно притиска ККП да се демократизира.

Шу Тянминг (Xu Tianming) - адвокат от Шенжен, пише на властите в блога си: "След като Цай Инг-уен загуби изборите, тя подаде оставката си от позицията на председател на Демократическата прогресивна партия. Тя също така се надява, че през следващия си мандат Ма Инг-джеоу ще се вслушва в обществеността и ще използва собствената си съвест, за да управлява страната и да се отнася честно към всеки един гражданин. Това е нещото, което Цай Инг-уен препоръча на Ма Инг-джеоу; това е нещото, което всички ние ще поискаме от лидерите на ККП."

Залогът на китайската демокрация

Критици твърдят, че Ма е направил лош залог с това да разчита на континентален Китай да предостави на Тайван "стабилната и устойчива среда", която той се стреми да осигури за Тайван.

"КМТ е с погрешното схващане, че континентален Китай се е развил стабилно под комунистическото управление", заяви Уанг Дан на семинар, проведен в Тайпе на 15 януари.

Според Уанг, Китай е в началото на бурен период във всяко едно отношение, включително икономическата ситуация, недоволството на обикновените хора, борбата за власт сред високопоставените служители, и прочие.

Несигурността е факт и обществените вълнения могат да възникнат по всяко време, каза Уанг.

Бившият репортер на Китайското национално радио и автор на телевизионния сериал "Река Елегия" (1988 г., спомогнал за съживяването на демократичното движение) - Су Шяоканг (Su Xiaokang), заяви на същия семинар, че китайският модел за икономическо развитие на ККП е причина за сериозното замърсяване на околната среда, моралния упадък и тежките икономически проблеми. Според Су, широката общественост също смята, че моделът на Китай е изправен пред колапс и че хаосът в Китай не е далеч.

"Пекин спечели!"

Джон Лим - журналист в телевизия Феникс, заяви в статия на своя блог, озаглавена "Ма не е най-големият победител в изборите": "Моята първа реакция когато чух новините беше - 'Пекин спечели!'".

"Пекин използва 'икономическа карта' и мобилизира почти всички индустриални и бизнес лидери в Тайван, които имат икономически интереси с Пекин, за да подкрепят консенсуса от 1992 г. В това число е и най-богатия тайванец - Чер Уанг (Cher Wang), който се завърна в Тайван един ден преди изборите и открито подкрепи Ма", заяви Лим. "Това е основната причина, поради която Ма спечели изборите."

Консенсусът от 1992 г. е неофициално споразумение между Тайван и континентален Китай, в който двете страни се съгласиха, че съществува само един Китай, и категорично заявиха, че той е единственият легитимен представител на Китай.

Китайският режим се съгласи да преговаря единствено с партии от Тайван, които подкрепят консенсуса. В статия от 12 януари 2011 г. на агенция Шинхуа се твърди, че консенсусът утвърждава, че има само един Китай, чиито единствен представител е Народна република Китай.

Лим заяви, че в резултат на използването от Пекин на икономическата карта, тайванците се страхуват, че ако изберат кандидат, който не е приемлив за Пекин, икономиката на Тайван ще бъде засегната негативно.

Уанг Дан също така отбеляза, че бизнесмените са в подкрепа на политическия консенсус от 1992 г., което според него е ефекта на влиянието на ККП върху изборите.

"При условие, че изборите в Тайван са толкова оспорвани, Китай от една страна предупреди Тайван да не търси независимост, и в същото време разгласи добри икономически новини, впускайки се в непрекъснати усилия да спечели тайванските сърца", се твърди в сингапурския китайско-езичен вестник Зао Бао в статия от 12 януари, озаглавена "Силата на безформената ръка на Китай над Тайван нараства".

Няколко медии съобщиха, че около 200 000 тайванци, работещи в континентален Китай, са се върнали в Тайван за изборите.

Уанг Шичонг (Wang Xichong) - тайвански бизнесмен във Фуджян (Fujian), жертва на сенчести инвестиции, сподели в репортаж за NTD: "Тайванските бизнесмени, завърнали се в Тайван, получаваха към всеки закупен самолетен билет по един безплатен. Ако не беше заради изборите, щяхме ли да сме свидетели не подобна промоция?"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!