Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Isabel Chang, Kan Zhong Guo

Безопасните хранителни продукти са рядкост в Китай

 
фото: Kan Zhong Guo

Защо китайците от континенталната част са прекалено изплашени да се хранят

Всяка година голямо количество китайски хранителни продукти са изнасяни към САЩ, Япония и Европа. Въпреки че някои хранителни продукти от Хонконг не отговарят на много високи стандарти, те са много по-добри от повечето хранителни продукти, идващи от Китай, които са с изключително занижен стандарт. Означава ли това, че китайците не се радват на качествена храна, облекло и жилища? Да, може да се каже. Още по-лошо, продуктите и храната с най-добро качество са изнасяни за чужди страни, докато тези със занижен стандарт остават за континентален Китай.

Китайският народ мечтае да чувства сигурност, използвайки или консумирайки продукти, произведени в страната. Въпреки това хората се притесняват за неща като кожено мляко, меламиново мляко, „метанолово вино“, отровни соево мляко и ориз, фалшиви ваксини, разцепващи се сгради, наклонени сгради, „тестени мостове“ и много други. Тези новосъздадени термини наистина допълват стандартните речници, но те плашат китайския народ до смърт.

Защо чуждестранните коли, компютри, различни храни и други продукти от ежедневна необходимост изглеждат толкова желани от китайците? Заради качеството на чуждестранните стоки. Много хора се изправят пред трудно решение при покупка - домашни или чуждестранни стоки? Качеството на стоките не е ясно, докато не се изпробват директно и фирмите не могат да спечелят доверието на потребителите с укриване и заблуди. Всеки дългосрочен бизнес трябва да се съобразява с обществения интерес, за да спечели доверие.

Продуктите от Mengniu Dairy, които съдържат канцерогени, многократно бяха в заглавията на първа страница - първо през 2008 г. със скандала за меламиновото мляко, след това през 2009 г. с открити канцерогени в серията им продукти „Deluxe“, а накрая през 2011 г. - с отровена група деца от основно училище. След много корекции компанията продължи да повтаря грешките си. Хората смятат, че Mengniu Dairy не е единствената компания за храни в Китай, която е извършила такива престъпни и небрежни действия.

Китайците са най-добросърдечните и толерантни хора. Дори ако една компания многократно е правела грешки, хората често й прощават. Тяхната единствена надежда е грешките да се поправят бързо. Какво самозалъгване! Китайците гледат на нещата по този начин, заради добротата и наивността си. Безсърдечни бизнесмени се възползват от тези хора и мислят единствено за печалбата си. Ако всички пострадали се изправят за правата си, безскрупулните бизнесмени не само биха изгубили богатствата, но вероятно и животите си.

Защо човешкият живот не означава нищо за тези бизнесмени? Защо нарушенията, свързани с безопасността на храните, са толкова много? Причината е, че чиновниците от различни свързани с проблема ведомства заговорничат с тези бизнесмени за печалба и изгода. Така те забравят собствените си задължения и отговорности. Накрая обвиняват другите и се защитават помежду си. Чудно ли е, че скандални инциденти изскачат един след друг в Китай?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!