Следвайте "Буднаера" в Телеграм

clearwisdom.net

Великите императрици на Китай - видни ролеви модели за традиционните китайки (част 1)

Стандартите за традиционните жени идват от идеалите на древните хора за единството на небесата и човечеството и традиционните морални ценности. „Книгата на промените“ (I Ching) казва, че ин и ян означават „пътя“. „Ин“ и„ян“ са две различни субстанции и всяка от тях естествено притежава различни свойства. „Чиен“ (Небесата, създателят) и „Кун“ (Земята, получаващият) са типични примери за ин и ян. „Движението на небесата е изпълнено със сила. Така изключителният човек прави себе си силен и неуморен. Условията на Земята са възприемчива приемственост. Така изключителният човек, който има широта на характера, завладява външния свят.“ Женското и мъжкото са отражение на тези характеристики. Отнасяйки се до хората, мъжете са мъжествени, жените са женствени; твърдостта и мекотата са взаимозависими и в хармония. Това е кодът на етика и етикет, формиран след като Великият път е представен на човечеството.

В древни времена е имало по-подробни описания на стандартите за жените. „Книга на ритуалите“, „Ритуалът Чоу“, „Книга на песните“, „Биографии на образцови жени“ и други класически текстове  поставят ясни стандарти и изисквания и също съдържат ролеви модели на древни жени. Традиционната жена трябва да бъде благородна и добродетелна, мила и сдържана, трябва да притежава елегантност, която се появява естествено от вътре навън, защото тя има чудесно сърце. Това, което прави жената истински красива, е добродетелта. По-долу са три примера на древни китайски императрици:

I. Императрица Ин Лихуа от източната Хан династия


Ин Лихуа от Шиние (Xinye), Нанянг (Nanyang), била втората императрица на основателя на династия Източен Хан, имепратор Лиу Шиу. Тя била потомка на Гуан Джонг, известен министър-председател на държавата Чи през Пролетния и Есенния период.

Пет години, след като император Лиу Шиу обединил нацията, Ин Лихуа била направена императрица. Според историческите записи императрица Ин била милосърдна и благочестива. Била изпълнена със състрадание и обич. Баща й починал, когато била на 7. Тя плачела всеки път, споменавали баща й, въпреки че били минали няколко десетки години. Императрица Ин била изпълнена с достойнство и благородна, скромна и пестелива. Тя била добър пример за добродетелна съпруга и добра императрица за следващите поколения.

Малко след създаването на династия Източен Хан императорът все още нямал императрица. Затова Гуо Шенгтонг и Ин Лихуа били короновани като императорски дами. По това време Гуо родила син, Лиу Джянг - принц и наследник, но император Лиу Шиу искал да направи Ин императрица, заради нейния „благ ролеви модел за красота“. Ин била толкова скромна, че отказала да бъде императрица. Тогава Лиу Шиу направил Гуо Шенгтонг императрица. По-късно император Лиу Шиу поискал да направи Ин Лихуа маркиза, но тя отново отказала. Тогава императорът се опитал да възнагради Ин с бижута, но тя отказала и тях с думите, че нацията тъкмо се е стабилизирала, все още имало много неща за правене и нямало ли притежаването на толкова много бижута да бъде разточителство?

След 17 години император Гуангу свалил императрица Гуо, защото „тя непрекъснато се оплаквала от липсата на ползи“ и вместо нея направил Ин императрица.

Императрица Ин продължила да бъде скромна и молела Лиу Шиу да се отнася с отстранената императрица, която я клеветила много пъти, със снизходителност и състрадание. Освен това императрица Ин била много благосклонна и се грижила за принца Лиу Джянг и по-младия син на Гуо, Лиу Ян, принц на Джонгшан. Императрица Ин често казвала на синовете и внуците си да се отнасят към семейството на Гуо Шенгтонг мило и да се държат с Гуо Шенгтонг като с тяхна майка и баба.

Император Минг от династия Хан направил това и внукът на Ин - Лиу Да, император Джанг от династия Хан - винаги се стараел да се отнася към тях със състрадание. Сред следващите императорски семейства в династия Хан нямало случаи на отстранени принцове или неродени такива заради убити императрици. Това морално поведение и практика е неразделно от моделите на поведение на Лиу Шиу и Ин Лихуа и е предадено като семейно мото.

(Следва продължение)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!