Следвайте "Буднаера" в Телеграм

clearwisdom.net

Великите императрици на Китай - видни ролеви модели за традиционните китайки (Част 2)

Част 1

2. Императрица Ма Мингде от династия Източен Хан

Императрица Ма Мингде (Ma Mingde) била дъщеря на Ма Юан (Ma Yuan), известен военен генерал на династия Източен Хан в Китай. Той бил високо ценен за спирането на нашествията в Китай за император Гуангу (Guangwu) (13 януари 5 пр. Хр. - 29 март 57). По-късно обаче бил обвинен несправедливо и загубил работата си, защото обидил зетя на императора, Лянг Сонг (Liang Song). По това време неговата трета дъщеря, Ма Мингде, била само на 10 години, въпреки това можела да се справя с цялото домакинство. Тя се грижела за семейството и можела да общува с роднините като възрастна.

През 52 г. 13-годишната Ма Мингде била избрана да служи на принца Лиу Джуанг (Liu Zhuang). Когато отишла в двореца, тя се грижела за императрицата и се отнасяла към другите дами учтиво и спазвайки подходящ етикет. През 57 г. принц Лиу Джуанг станал император и Ма Мингде била избрана за императрица заради изключителните си добродетели. Императрица Ма не само имала величествен характер, но била и много интелигентна и талантлива. Можела да рецитира Yi Ching и изучавала класиките на Конфуций като „Пролетния и есенния годишник“, „Песните на Чу“ и „Ритуалите на Джоу“.

Императрица Ма била добра и милостива. Тя била скромна, почтителна и пестелива. Не обичала празненствата, но била много дружелюбна и отзивчива. Обикновено носела дрехи, направени от достъпни и груби материи. Само за държавните церемонии одеждите й били направени от скъпа коприна с пищни бродерии. Тя била силно уважавана от дамите в двореца.

Императрица Ма не се замесвала в политиката, но имала собствено мнение. През 70 г. еднокръвният брат на императора Лиу Ийнг (Liu Ying) се опитал да го свали от престола и бил хванат. Императорът нямал сърце да го екзекутира. Той само го лишил от титлата херцог и го изпратил в изгнание в област Данянг (Danyang), днешната провинция Анхуей (Anhui).

След като Лиу Ийнг пристигнал в област Данянг, извършил самоубийство. Императорът предположил, че еднокръвният му брат е бил насърчен да извърши измяна, и разпоредил разследване. Много хора били обвинени. Много съдебни служители се опитали да убедят императора да прекрати разследването, но той не ги послушал. Императрица Ма знаела, че повечето от арестуваните са невинни, и била много притеснена. Един ден, когато императорът се върнал в стаята им, тя го помолила да не прави нещата по-зле, отколкото са. Тъжното изражение на лицето й го трогнало. През февруари, по време на петнадесетата му година на управление, императорът наредил общо помилване, включително за измяна - престъпление, което преди това не било включвано в общото помилване. Много животи били спасени заради императрица Ма Мингде.

След това императорът разбрал, че императрицата има собствени виждания относно политиката. Когато имало проблеми, по които съдебните служители дебатирали, той често молел императрицата да ги анализира. Много проблеми били разрешени с нейна помощ. Въпреки това тя никога не споделяла собствените си проблеми, включително и фалшивите обвинения срещу баща й. Въпреки чувствата към баща си, тя никога не потърсила помощта на императора, което предизвикало неговото уважение дори повече.

Императрица Ма не му родила деца, затова императорът я направил майка на сина му от придворната дама Джиа.

Императрица Ма се грижела за момчето с цялото си сърце. Тя държала да се грижи сама за него, докато не се изтощила. Помежду им имало връзка, сякаш императрицата го била родила.

През 75 г. императорът починал. Принц Лиу Тан наследил престола и станал император Джанг. Императрицата била почитана като императрица и важна дама. Във втората година на управление на новия император се появила суша. Съдебните служители се опитали да убедят императрицата, че сушата е знак за яростта на небесата, че тримата й братя не са получили титли. Въпреки това императрица Ма не се съгласила. Всъщност тя издала едикт, с който да отхвърли предложението. Когато император Джанг прочел едикта, се разстроил. Той молил императрица Ма: „Майко, даването на  титли на братята Ви е толкова естествено, като да се даде титлата херцог на принц. Майко, може да не искате да привличате внимание, но как може да не отдадете почит на вуйчовците ми? Освен това един от тях е възрастен, а други двама - болни. Няма да имам друг шанс да направя нищо за тях, ако те починат, преди да им дам титли.“

Императрица Ма обяснила: „Това беше умишлено решение. Не се опитвах да поддържам добра репутация заради теб. Факт е, че фамилията Ма не е постигнала нищо друго, освен титла. Сега има суша и цялата нация преживява трудни времена. Ако трябва да дадеш титли на братята ми, това ще бъде срещу моята воля и ти няма да покажеш синовно уважение към мен. Ако настояваш да им дадеш титли, трябва да почакаш, докато няма бедствия или война.“

Четири години след като император Джанг се възкачил на трона, в Китай нямало бедствия и война. Тогава император Джанг с удоволствие дал на тримата си вуйчовци титли.

След като императрица Ма научила новината, посъветвала братята си да не бъдат алчни и ги помолила да разберат от къде идва тя. Тримата братя приели титлите, но се оттеглили от политическия живот.

Повечето от императорите от династия Източен Хан били млади, когато се възкачвали на трона. Техните млади майки често трябвало да разчитат на братята си, които да помагат при управлението на страната. Императрица Ма била единственото изключение. Тя в действителност забранила на братята си да се забъркват в политиката. Императрица Ма била прилежна, скромна, почтителна, образована, умна и лоялна. Тя починала на 41 г. през 79 г. Управлението на император Минг и император Джанг били успешни и това силно било свързано с нея. В поредицата „Биографии на уважавани дами в Китай“, императрица Ма е описана така: „По отношение на управлението на дома, тя е била модел за всички жени. По отношение на управлението на страната, е била модел за всички императрици.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!