Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Единбург: Пандите донесоха и несвободата на словото

Зоопаркът на Единбург в подготовка за пандите Тиен Тиен и Янг Гуанг (Tian Tian, Yang Guang). Двете гигантски панди ще са първите, които ще живеят във Великобритания 17 години. Те пристигнаха в Единбург в неделя, от провинция Сичуан, Китай. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Зоопаркът на Единбург в подготовка за пандите Тиен Тиен и Янг Гуанг (Tian Tian, Yang Guang). Двете гигантски панди ще са първите, които ще живеят във Великобритания 17 години. Те пристигнаха в Единбург в неделя, от провинция Сичуан, Китай. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

На телевизия, известна с излагане нарушенията на човешките права в Китай, е отказано влизане на пресконференция по повод пристигането на две гигантски панди в Зоопарка на Единбург...


Подаръкът от панди за Шотландия е последният пример за "Панда-дипломацията" на Китай. Подаряването на животните се изтъква от комунистическия режим като символ на по-тесни връзки и сътрудничество със западните страни. 

За 4 декември бе насрочена пресконференция, за да отбележи пристигането на пандите, като в списъка на гостите са били и Телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Тelevision / NTD).

Въпреки това, акредитацията на NTD е отнета, след като списъкът с медиите е изпратен до организаторите от Weber Shandwick, компанията грижеща се за пиара на събитието.

NTD смята, че са били отстранени по настояване на китайската делегация, поради практиката на телевизията да излага нарушенията с човешките права от китайския комунистически режим. Първоначално от Weber Shandwick са потвърдили, че на NTD е дадена акредитация за пресконференцията. По-късно обаче на NTD е казано, че вече не са добре дошли на събитието и че е била направена грешка при изпращане на поканата.

Според Weber Shandwick, след като списъкът на медиите е бил предаден на Giant Panda Partnership, поканата на NTD е била отменена. 

Пиар компанията твърди, че Giant Panda Partnership е консорциум, включващ Кралското зоологическо дружество на Шотландия (RZSS) - собственик на Зоопарка на Единбург - Китайската асоциация за опазване на дивата природа (CWCA), правителството на Обединеното кралство и чиновници от китайския режим.

Дженифър Батлър, говорител на Weber Shandwick, каза, че на нея не й е била дадена причина за отказа. "Нищо не можем да направим, за да ги [NTD] включим обратно в списъка", каза тя. "Мисля, че ще е малко вероятно да разбера причината." Батлър каза също така, че много страни участват в Giant Panda Partnership, но тя не знае кой е взел решението и че "е невъзможно да се получи списък на партньорите".

Зоопаркът на Единбург не може да коментира по въпроса, заяви и Рейчъл Годард, прес-аташе в RZSS, Единбург, като насочи всички въпроси обратно към Weber Shandwick.

Групи по човешките права, включително Амнести Интернешънъл, вече са изразили опасения, че човешките права са пометени под червения килим с пристигането на пандите.
 
Директорът на Свободен Тибет, Стефани Бригден, каза в изявление: "Британската публика обича животни, но тези така прекрасни панди не трябва да отклоняват вниманието ни от възможно най-важния въпрос за човешките права на Китай, и от информацията за Тибет".

Според сайта на NTDTV, тяхната мисия е "да предоставя достоверна и нецензурирана информация в Китай и извън него, да насърчава традиционната китайска култура и да подпомага разбирателството между Изтока и Запада".

Роджър Луо, директор на NTD Великобритания заяви, че вярва, че китайските делегати или посолството са зад този инцидент, вписващ се в модела на опитите да се спре сателитното излъчване на NTD в Китай вече години наред. 

На NTD е отказано присъствие на много събития, на които са присъствали представители на Китайската комунистическа партия (ККП) в миналото. 

Един от най-високо профилните инциденти е отмяната на пресконференцията, която трябваше да се проведе в края на срещата на върха ЕС-Китай на 8 октомври 2010. ЕС отказа да отмени акредитацията на журналисти, посочени от китайската делегация, която в отговор на това реши да отмени пресконференцията.

Враждебността на китайския режим към NTD е приемала и други форми, освен опитите за забрана на NTD да присъства на пресконференции.

Китайският режим е организирал изключването на сателитния сигнал на NTD в Китай на 16 юни 2008 г.  Репортери без граници охарактеризираха този инцидент с изявлението: "Европейският сателитен оператор Eutelsat потиска независима китайскоезична ТВ станция, NTDTV, за да задоволи Пекин".

Rosemary Byfield (Epoch Times)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!