Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John An & Euly Luo (Epoch Times)

300 милиона микроблогъри в Китай, властите притеснени

Интернет кафе в Пекин
Интернет кафе в Пекин. Китай ( Gou Yige/AFP/Getty Images)

Вече 300 милиона души използват микроблогове в Китай, крайъгълен камък, който властите намират за застрашителен и насърчаващ дисидентите.

Според изявление на Министерството на промишлеността и информацията Китай има най-голям брой на интернет потребители в света, 485 милиона, което включва 300 милиона микроблогъри.

Офис, създаден през май, държавен интернет информационен офис, наред с други отговорности е натоварен със задачата да координира съответните отдели в управлението на съдържанието в китайското интернет пространство - с други думи, цензуриране на интернет. В интервю за Шинхуа ръководителят на офиса признава, че надзорът на микроблоговете е безпрецедентно предизвикателство.

Където властите виждат предизвикателство, демократичните дисиденти виждат възможност.

"Микроблоговете са се превърнали в най-добрата платформа, където хората могат да изкажат истината и да изразят чувствата си. Още повече те могат да бъдат стимул за мобилизиране на обществото към демокрация и свобода", казва нетизен от континенталната част на Китай за радио Sound of Hope Radio на 22 ноември.

"Мисля, че микроблогът конкретно въплъщава и отразява човечеството, самоопределението, правото на слово и правото да се знае истината", казва г-н Чен Ши (Chen Xi), директор на клона на китайската демократична партия в провинция Гуиджоу.

"Китайският комунистически автократичен режим дълго време завързваше устите на хората, запушваше ушите им и завързваше очите им. Но сега интернет технологиите в съответствие с човешката природа и нуждите на хората достигат до международната общност и свободния свят. Това със сигурност може да се разрасне бързо и енергично", казва Чен.

"В широк смисъл, то определено предоставя платформа за изразяване на истината и е шанс за широко разпространяване на истината и това е, на което се надяват хората", казва г-н Чин от провинция Дзянши пред радиото.

Коментирайки достигането на 300 милиона микроблогъри, известната китайска медийна фигура и бивш главен редактор на China Youth Daily, Ли Датонг (Li Datong) казва в интервю за "Гласът на Америка", че това има съществено значение за изграждането на гражданското общество в Китай.

Ли казва: "Това ще доведе до демократизация на китайското общество. На нетизените не се разрешава да имат свободно и честно изразяване на мнения, но все пак те могат да използват този форум. Отчаянието на нетизените от контрола на китайските власти и цензурата върху интернет комуникациите е довело до изобретяването на нови начини за изразяване."

На въпрос дали микроблоговете ще ускорят развитието на гражданското общество Чен казва: "Да! При инциденти като тези на Ай Уейуей (Ai Weiwei) и Чен Гуанчен (Chen Guangcheng), микроблоговете се използват за мобилизиране на подкрепа. Това е само началото. Скоро микроблоговете ще направят напредък по отношение на свободата и развитието на демокрацията и ще проправят пътя за падането на тоталитарния режим, проявявайки супер силата на микроблоговете."

Китайските власти признават потенциала на микроблоговете за мобилизиране на хората и многократно критикуват средството за "безотговорно разпространяване на неоснователни лъжи"."

При обявяването на последните статистически данни за бума на интернет потребителите в Китай, властите подчертават как да се "регулира развитието на микроблоговете" и как да се сложи "ред в използването на интернет", така че да се насърчава "нормалното разпространение на информация".

Най-голямата микроблог компания в Китай Sino и други, предоставящи микроблог услуги, подпомагат властите чрез затягане на контрола на микроблоговете и блокиране на чувствително съдържание, което се счита от китайския режим за "неприемливо" - по-специално информация за протестни действия, скандали за китайски чиновници и новини или коментари за китайските комунистически лидери.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!