Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фланелката, която уплаши една държава

Млад учен установява, че не е така добре дошъл в Китай

По време на неотдавнашно пътуване до Китай усетих какъв е животът в една полицейска държава. Това не е нещо, за което ще си спомням с удоволствие.Студент съм по компютърни технологии в нюйоркския Университет Колумбия, в последната година от обучението си за докторска степен. Освен това съм индийски гражданин и живея в САЩ от 10 години. Представял съм изследователски статии на конференции в Северна Америка, Азия и Европа и съм публикувал 10 от тях. Но по време на неотдавнашна конференция в Пекин бях задържан и разпитван – просто защото практикувам Фалун Гонг, традиционна китайска медитативна и духовна дисциплина…

Практикувам Фалун Гонг вече 10 години и ползата ми от практиката бе огромна, както физически, така и душевно. Само две седмици след като започнах, главоболията и стомашните заболявания, от които страдах, бяха излекувани и напълно изчезнаха. Бях в състояние да се съсредоточа върху работата, следването и проучванията си много по-ефективно.

Научната ми статия бе приета от IEEE, най-голямата организация за инженери в света, за конференция в Пекин между 25 и 27 юни. Бях много развълнуван. Никога преди не бях ходил в Китай и очаквах с голямо нетърпение да отида дотам и да участвам в конференцията.

Присъствието ми на конференцията и представянето на моята работа беше удоволствие, както и на предишни конференции по света. Срещнах се с различни изследователи от цял свят и Китай, и дискутирах с тях интересна изследователска дейност от сферата на безжичните мрежи.

Но в понеделник, 28 юни, в деня след конференцията и последния ми ден в града, аз се разхождах из Пекин с надеждата да видя някакви туристически забележителности, които бях пропуснал. Бях напълно изненадан, когато двама полицаи ме спряха и ме претърсиха насред улицата.

В чантата ми откриха жълта фланелка с надписи „Фалун Гонг“ и „Истинност – Доброта – Търпение“ на китайски и английски. Истинност, доброта и търпение са водещите принципи на практиката Фалун Гонг.

Не вярвам, че претърсването ми е било случайно – не видях никакви други чужденци да са претърсвани на улицата от полицаи по време на престоя си в Пекин. Практикуващите Фалун Гонг извън Китай са регулярно наблюдавани от китайските консулски служители и агенти.

Задържан

Щом откриха фланелката ми, един от тях ме хвана, докато не дойде полицейска кола, и бях отведен в полицейското бюро на пл. „Тянанмън“. Там бях вкаран в стая с 5-6 полицаи, един от които ме разпита на английски.

Полицаят ми зададе въпроси, като защо съм започнал да практикувам Фалун Гонг, откъде съм взел моите Фалун Гонг материали и дали често чета сайта на Фалун Дафа (Фалун Гонг), Clearwisdom. Прегледаха поканата ми за конференцията много подробно и ме разпитаха как съм подал документи за конференцията и т.н.

Казах им, че не съм извършил нищо незаконно, че Фалун Гонг се практикува в над 100 държави по света и че аз самият съм правил упражненията на Фалун Гонг с други практикуващи в различни градове по света.

Казах им също, че съм държал фланелката при себе си и че тя не е била видима за околните. Полицаят, който ме бе претърсил, трябваше да я издърпа навън и да я разгъне, за да види, че е свързана с Фалун Гонг.

Разпитващият ме призна, че не съм извършил нищо незаконно. Той ми каза, че няма да има наказание или обвинения срещу мен. След това добави, че Фалун Гонг е нелегален в Китай: „Американското правителство може да ви позволява да го практикувате; индийското правителство може да го позволява, но в Китай не ви позволяваме да го практикувате.“

Той продължи със следното: „Знаете ли, че това, което направихте, може да бъде разглеждано като заплаха за китайското правителство!“

Колко глупаво! Това, че имам фланелка на Фалун Гонг, да се разглежда като заплаха за китайската държава? Нима китайският режим се страхуваше от международни учени, носещи със себе си фланелка с надпис „Истинност – Доброта – Търпение“? Вярваше ли режимът, че фланелката ми е заплаха за неговото съществуване?

Накрая ми казаха, че ще издадат нова виза, съкращаваща престоя ми. Възразих, отговаряйки, че това е нелепо, тъй като на същия ден заминавах обратно за САЩ, но те казаха, че трябва да го направят, защото законът е такъв.

Също така отказаха да се свържат с индийското посолство, след като ме задържаха. Казах им, че вършат нещо незаконно, поисках копие от всички правни документи, изготвени от тях, и ги помолих да се свържат с индийското посолство.

Обещаха да го направят, но след като разпитът приключи казаха, че не е имало арест, така че няма никакви правни документи и не са се свързали с индийското посолство.

Разбира се, отношението, което получих в ръцете на китайската полиция, макар и безобразно, беше много меко в сравнение с отношението, което би получил китайски гражданин, хванат да носи фланелка на Фалун Гонг.

Наскоро Информационният център на Фалун Дафа съобщи, че в края на август 57-годишен продавач на име Зенг Хуагуо (Zeng Huaguo) е бил пребит до смърт шест дни след задържането му. „Престъплението“ му е било, че практикува Фалун Гонг.

Ако приема лошото отношение, което получих в ръцете на китайската полиция, в известен смисъл бих приел как китайският режим е пребил и убил г-н Зенг и как е хвърлял в затвора, изтезавал и убивал толкова много китайски граждани, които, също като мен, практикуват Фалун Гонг.

Отказвам да приема престъпленията на режима. Също така отказвам да приема, че това, че практикувам Фалун Гонг, по какъвто и да било начин би трябвало да ме възпрепятства от участие в нормални професионални дейности.

Всяка година се провеждат много конференции на IEEE и Асоциацията за изчислителна техника (Association for Computing Machinery) и много от тях се състоят в Китай. Като млад изследовател би трябвало да присъствам на тези конференции, които са жизненоважни за професионалното ми развитие. Ще продължа да подавам изследователските си разработки за тези конференции и ако те бъдат приети, ще кандидатствам за виза и ще се опитам да присъствам на конференциите.

Ако китайският режим се страхува от вярата ми, нека продължи да се страхува. Това няма да ме спре да присъствам на конференции в Китай.

Суман Сринивасан е обратно в Ню Йорк и продължава проучванията си върху безжичните технологии.

Suman Srinivasan, Epoch Times

Китайски полувоенни полицаи маршируват на пл. "Тянанмън" в Пекин на 11 март.

Китайски полувоенни полицаи маршируват на пл. "Тянанмън" в Пекин на 11 март. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!